MEJÄ-kokeen tulokset
3.7.2016 Vihtijärvi, Vihti

Koesihteeri 5.0.3 Build Alf.1

Järjestäjä: Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ry
Kokeen ylituomari: Järviniemi Jessica (768294)
Muut tuomarit: Henttu Tuovi (614343)
Tilles Mari (676739)
Kokeen vastaava toimitsija: Laine Janne (4147458)
Kokeen sihteeri: Kuusisto Matti (577430)
Kokeen emäntä: Hanna Taka-Sihvola
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ry. Jälkimaastot olivat Vihtijärven metsästysseurueen ja tukikohtana oli Hiiskulan kartanon lahtivaja.
Ylituomarina oli Jessica Järviniemi (Nummela). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 1 - 2 ja VOI 3 - 5.
Muut tuomarit olivat Tuovi Henttu (Sipoo) arvostellen koirat jäljillä AVO 7-8 ja VOI 9-11 ja Mari Tilles (Vantaa) arvostellen koirat jäljillä AVO 6 ja VOI 12.
Vastaavana koetoimitsijana oli Janne Laine (Riihimäki), joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli riittävän hyvin piilomerkatut.
Sää oli pilvipoutainen.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin koeaamuksi sulatettuja, tuuoreena pakastettuja peuransorkkia. Riistahavaintoina metsäkanalintuja ja hirvieläinten jälkiä ja jätöksiä.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

mäyräkoira, karkeakarvainenuros, s. 28.11.2012 Rek. no FI11979/13
Arvocas Etuveto AVO 0
Tanja ja Gábor Lovró 0 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Tanja Lovró

Alkumakauksen tutkittuaan koira aloittaa rauhallisen jälkityön edeten maavainulla. Jäljestystilanne tuntuu hieman kummastuttavan sitä, samoin kuin muut perässäkulkijat. Opasta ja tuomaria se käy tervehtimässä useaan otteeseen. 1. osuuden puolivälissä päivän tehtävä unohtuu koiralta kokonaan ja koska työskentely ei etene, sille osoitetaan uusi puhdas jälki kahteen kertaan peräkkäin. 2. hukan jälkeen uusi alku 1. kulmalla, jonka jälkeen jäljestys alkaa sujua. 2. kulma merkataan antaumuksella nuuhkien. 3. osuuden alku jälleen hyvää jäljestystä. Loppupuolella jäljestystehtävä jälleen unohtuu ja hetken jäljen sivussa pyörimisen jälkeen koira ottaa paluujäljen ja koe keskeytetään 3. hukkaan. Harjoitellen kaadolle. Koira tarvitsee vielä treeniä, jotta "jäljestyskunto" riittää koko jäljen ajan. Tästä on hyvä jatkaa!

 

mäyräkoira, karkeakarvainennarttu, s. 03.03.2012 Rek. no FI22334/12
Hihundin Muisto AVO 3
Tua Axelsson 26 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Tua Axelsson

   Jäljestämishalukkuus (6) 1 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Magda on kierroksilla jäljen alkaessa. Edes aloitus uudelleen ei auta. 1. osuuden Magda etenee iloisesti pomppien ja tehtävää ihmetellen. 1. hukka osuuden puolivälissä, kun Magda pomppaa muihin puuhiin. Edetään 1. kulmalle. 1. makuu merkataan hyvin, mutta jatko ei selviä, 2. hukka. Aloitus kulmalta ja nyt Magda keksii mikä on juju. Alkaa suoraviivainen ja toisinaan aaltoileva iloinen jäljestys. Jälkivauhti on reipas. Koira käyttää ensin pelkästään ilmavainua, jatkossa myös maavainua. Edetään loppuun asti erinomaisesti. 2. makuu merkitään extra huolellisesti, kulma tarkkaan. Meno paranee koko ajan. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Hieno jäljestäjä, kun tehtävä kirkastui.

 

mäyräkoira,lyhytkarvainenuros, s. 01.02.2011 Rek. no FI17568/11
Symbolic Quito AVO 2
Hihnala Heidi 35 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Heidi Hihnala

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Kipolle yritetään näyttää alkumakaus, mutta koira on sen jo nuuskaissut ja matka mielessä. Ohjattuna jäljelle. Kippo jäljestää jarrutettuna reippaaseen vauhtiin suoraviivaisesti jäljen päällä pyrkien tarkkaan työhön. Koira käyttää pääosin maavainua, mutta tarkistaa välillä ilmavainulla ympäristön tuoksuja. 1. osuus erinomaista jälkityötä. 1. kulma on rinteessä, joten koira tekee pitkän tarkistuslenkin suunnan selvityksessä. Makuu merkataan nopeasti pysähtyen. 2. osuuden alkupuolella hakkuu houkuttaa koiran määrätietoiseen poistumiseen: 1. hukka. Uuden alun jälkeen hienoa jäljestystä kaadolle asti. 2. makuu ylitetään pysähtymättä. 2. kulma koukataan hetken riistapolkua pitkin. Palaa jäljelle hetken kuluttua. Kaadolle ilmavainulla ja se kiinnosti. Hieno osaava jäljestäjä joka haksahtaa kerran. Tästä on hyvä jatkaa.

 

kääpiömäyräkoira karkeakarvainennarttu, s. 12.06.2013 Rek. no FI39536/13
Royal Pepper's Boombastic AVO 2
Lea Kakkonen 35 pistettä

Tuomari: Järviniemi Jessica (768294), ohjaaja Lea Kakkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koiralle osoitetaan lähtö ja alkaa maa- ja ilmavainuinen jälkityö. Ensimmäinen osuus edetään hieman varovaisesti tehden useampia tarkastuslenkkejä palaten kuitenkin aina itsenäisesti takaisin jälkiuralle. Ensimmäinen makuu koira merkkaa selvästi ja tarkasti toiselle osuudelle. Toisen osuuden alussa tarkistus jäljen sivulla. Muuten hyvää ja tarkkaa jälkityötä aina toisen osuuden lopulle josta ajautuu jäljen sivulle ja kulman taakse eikä palaa jälkiuralle - hukka. Uusi alku toiselta makuulta. Viimeinen osuus edetään jälkiuralla kaadolle asti, jonka nuuskii. Hieno itsenäinen jäljestäjä!

 

mäyräkoira, karkeakarvainennarttu, s. 03.12.2013 Rek. no FI10832/14
Choiran Novelletti AVO 1
Leena Vatanen 45 pistettä

Tuomari: Järviniemi Jessica (768294), ohjaaja Pasi Kolehmainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Koiralle osoitetaan alkumakuu ja ohjatusti jäljelle. Koira etenee ripeää vauhtia sekä maa- että ilmavainua käyttäen. Ensimmäisellä osuudella pari tarkistusta, josta toinen hieman laajempi. Ohjaajan kehoituksella palaa jälkiuralle. Toisella osuudella yksi pieni tarkistuslenkki, muuten hyvää jälkityötä. Kolmas osuus tarkkaa jälkityötä. Ensimmäinen kulma tarkasti, toinen pienellä tarkistuksella. Molemmat makaukset merkkaa selvästi. Kaadolle tulee suoraan, jonka nuuskii. Hieno jäljestäjä!

 

VOI-koirat

kääpiömäyräkoira, pitkäkarvainennarttu, s. 04.12.2013 Rek. no FI11978/14
Aavistuksen Sini-Vuokko VOI 0
Mia Nikula 0 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Mia Nikula

Alkumakuu osoitetaan ja ohjatusti liikkeelle. Siiri jäljestää erittäin rauhallista vauhtia käyttäen maa- sekä ilmavainua jäljen selvitykseen. Koira etenee suoraviivaisesti tai pientä aaltokuviota tehden. Rauhallisen etenemisen takia ei olisi aikaa säätöihin. Siiri kuitenkin tarkastelee muutaman kerran riistapolkuja ja niihin menee aikaa. Juuri ennen 1. kulmaa, jolla katko, Siiri meinaa oikaista ilmavainun tuodessa hajun uudesta verestä. Kuitenkin rauhallisen kaarroksen jälkeen menee veretyksen loppuun ja selvittää jäljentekijöiden jälkiä myöten. 2. osuudella kierrettiin maa-ampiaispesä. Siiri osoitti, että veri voittaa saappaan tuoksut, hienoa. 2. makuun jälkeen Siiri poistuu rauhallisen määrätietoisesti riistatarkistuksiin, 1. hukka. Muutoin jäljestys oli rauhallista ja hyvää, paitsi juuri ennen kaatoa Siiri ottaa tulisen poistumisen riistapolulle, 2. hukka. Siiri selvitti kulmat tarkkaan. Makuista 1. merkattiin erinomaisesti pysähtyen, 2. ja 4. kierrettiin sivusta ja 3. nopeasti pysähtyen. Kaadolle ilmavainulla ja se kiinnosti. Ikävä kyllä ajan ylitys pudottaa vielä yhden palkintosijan, joten koiraa ei palkita tänään.

 

karkeakarvainen mäyräkoiranarttu, s. 10.03.2011 Rek. no FI23909/11
Choiran Intrada VOI 3
Outi Pelkonen 23 pistettä

Tuomari: Järviniemi Jessica (768294), ohjaaja Pasi Kolehmainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 5 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 4 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 6 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Koira osoittaa alkumakauksen ja ohjatusti jäljelle. Alkaa sekä maa- että ilmavainuinen jälkityö. I-osuus edetään aivan jälkiuralla tai heti sen tuntumassa aina ensimmäiselle kulmalle asti , jolla katko. Katkolla runsaasti pyörimistä ja lopulta paluujälki-hukka. Uusi alku toisen osuuden alussa. Toisen osuuden puolessa välin pyörimistä jäljen päällä ja sivulla, mutta selvittää suunnan itsenäisesti. Toinen kulma laajemmalla tarkistuksella. Kolmannen osuuden puolessa välin koira poistuu määrätietoisesti jäljeltä - toinen hukka. Edetään viimeiselle kulmalle, jossa runsaasti pyörimistä sekä ennen kulmaa että jälkeen. Selvittää kuitenkin jäljen suunnan itsenäisesti. Viimeinen osuus tarkkaa jäljestystä aina kaadolle asti, jonka nuuskii. Makauksista kaksi merkkaa selvästi, ensimmäisen ohittaa ja kolmannen ylittää. Iiris -koira osaa kyllä hyvin jäljestää, mutta tänään metsän muut ihmeellisyydet vei voiton!

 

lyhytkarvainen kääpiömäyräkoirauros, s. 18.05.2012 Rek. no FI35302/12
Hopeahuiskun Lossivahti VOI 3
Kiuru Hanna 26 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Hanna Kiuru

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Maunolle osoitetaan alkumakuu ja ohjattuna jäljelle. Koira jäljestää vahvasti ilmavainuunsa luottaen. Vauhti on reipas kävelyvauhti ja eteneminen pääosin suoraviivaista. 2 ensimmäistä osuutta on erinomaista jäljestystä. Juuri ennen 2. kulmaa Mauno poikkeaa riistan perään ja tuomitaan 1. hukka. Uuden alun jälkeen riistademonit riivaavat Maunoa 3. osuudella ja aiheuttavat tarkisteluja, mutta niiltä palataan itsenäisesti. Koira ensin oikaisee 3. kulman, sitten tarkistaa paluujälkeä kunnes toteaa itse, että suunta on väärä, kääntyy ja menee kulman tarkkaan uudelle osuudelle. Viimeisellä osuudella Mauno ryhtyy linnunpyytäjäksi, 2. hukka. Tämän jälkeen koira jäljestää moitteettomasti kaadolle ja se kiinnosti. 1. kulma, jolla katko, ensin veretyksen loppuun ja sitten tarkistus takaa, tarkistus kuiva sivu ja sitten ilmavainulla jatkoon. Makuista 1., 2. ja 3. merkataan erinomaisesti, 4. nopeasti pysähtyen. Tänään Maunon suorituksen pilasi metsän muut tuoksut.

 

mäyräkoira, karkeakarvainenuros, s. 17.02.2008 Rek. no FIN24039/08
Barbwired Andau VOI 2
Janne Laine 31 pistettä

Tuomari: Järviniemi Jessica (768294), ohjaaja Janne Laine

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koira rauhoitetaan ennen jäljelle lähtöä ja sitten nopeasti jäljelle. Koira etenee ripeää vauhtia sekä maa- että ilmavainua käyttäen aivan jälkiuralla tai heti sen tuntumassa. Ainoastaan toisen osuuden puolessa välin tarkistuslenkki jäljen molemmin puolin. Ensimmäinen kulma nopealla tarkistuksella. Toinen, jolla katko, koira selvittää jäljestämällä veretetyn osuuden loppuun, sitten tarkistuksia ja lopuksi kaarroksella seuraavalle osuudelle. Kolmas kulma tarkasti. Kaikki makaukset jää tänään koiralta valitettavasti riittävästi merkkaamatta. Pari metriä ennen kaatoa koira ajautuu jäljen sivulle ja tästä jäljentekijöiden jälkiä pitkin tielle - hukka. Uusi alku ennen kaatoa ja nappaa sorkan suuhun. Määrätietoinen, ripeä jäljestäjä.

 

mäyräkoira, pitkäkarvainenuros, s. 23.07.2011 Rek. no FI46847/11
Battabi's Ben Uncas VOI 2
Outi Tastula 37 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Outi Tastula

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Koiraa rauhoitetaan lähdössä. Se lähtee innokkaasti erittäin tarkkaan jälkityöhön. Se käyttää pääosin maavainua, mutta vaihtaa tarvittaessa ilmavainuun. 1. kulmalla koira vaihtaa verijäljen johonkin mielenkiintoisempaan ja lähtee määrätietoisesti väärään suuntaan ja joudutaan palauttamaan. Loppu jälki kuljetaan aivan veriuran päällä. 2. kulma, jossa katko, veretyksen loppuun ja sieltä vaivattomasti parilla rengastuksella uuden veretyksen alkuun. 3. kulma pienellä tarkistuksella. Makuista 1. ja 4. nopeasti merkaten, 2. ohi ja 3. erinomaisesti huomioiden. Kaadon koira merkkaa ensin pysähtyen ja ottaa sen mukaansa. Erinomaista ja varmaa jälkityötä. Tänään vain käsittämätön työtapaturma.

 

mäyräkoira, lyhytkarvainennarttu, s. 10.08.2015 Rek. no FI45699/15
Hännänhuipun Timantit On Ikuisia VOI 1
Hanna Taka-Sihvola Jarno Korpela 41 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Heidi Hihnala

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Hilmalle näytetään alkumakuu ja ohjataan jäljelle. Koira jäljestää alusta loppuun reipasta vauhtia. Hilma käyttää pääosin maavainua ja etenee suoraviivaisesti. 1.. kulma, jolla katko, koira menee hetken kohti veretyksen loppupa, mutta oikaisee uuden veren alkuun vauhdilla. 2. kulma tarkkaan ja 3. kulma takakautta kiertäen. Vauhdin takia makuut ohitetaan tai ylitetään. Vain 1. makuu merkattiin nopeasti vauhdista. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Hilma osaa jäljestää, makuita on syytä harjoitella

 

labradorinnaoutajauros, s. 31.03.2012 Rek. no FI30189/12
Sidewild Unlimited Storm VOI 1
Maija Rauma ja Sami Manninen 46 pistettä

Tuomari: Järviniemi Jessica (768294), ohjaaja Maija Rauma

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koira merkkaa alkumakauksen ja siitä nopeasti jäljelle. Alkaa sekä maa- että ilmavainuinen etenevä ripeävauhtinen jälkityö. I osuus edetään aivan jälkiuralla tai aivan sen tuntumassa. Toisella osuudella muutama tarkistuslenkki. Kolmannella osuudella hieman laajempi tarkistus. Neljäs osuus aivan jälkiuraa pitkin. Ensimmäinen kulma, jolla katko, koira etenee veretetyn osuuden loppuun, sitten rengastaen hienosti seuraavalle osuudelle. II ja III kulma tarkasti. Kaadolle tulee suoraan, jonka nuuskii ja nostaa. Makauksista kaksi ensimmäistä merkkaa selvästi. Kaksi viimeistä ylittää. Hyvä, määrätietoinen, itsenäinen jäljestäjä.