MEJÄ-kokeen tulokset
1.7.2018 Vihti, Vihtijärvi

Koesihteeri 5.0.3 Build Alf.1

Järjestäjä: Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ry
Kokeen ylituomari: Koski Satu (782997)
Muut tuomarit: Lindfors Johanna (719800)
Kokeen vastaava toimitsija: Tilles Mari (676769)
Kokeen sihteeri: Kuusisto Matti (577430)
Kokeen emäntä: Hanna Taka-Sihvola
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ry. Jälkimaastot olivat Ms. Hiiskula Hunting'n hallinnoimia, tukikohtana oli Hiiskulan Kartanon lahtivaja.
Ylituomarina oli Satu Koski (Helsinki). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 4, 5 ja 6 ja VOI 10, 11 ja 12.
Toisena tuomarina oli Johanna Lindfors (Turku) arvostellen koirat jäljillä AVO 1, 2 ja 3 ja VOI 7, 8 ja 9.
Vastaavana koetoimitsijana oli Mari Tilles (Vantaa), joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli riittävän hyvin piilomerkatut.
Sää oli aurinkoinen ja tuulinen.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin sulatettuja, tuoreena pakastettuja, hirvensorkkia. Riistahavaintoina metsäkanalintuja.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi. Tunnustusmerkinnät tarkastettiin pistokokeina, eikä niissä ollut huomautettavaa.
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

lyhytkarvainen mäyräkoirauros, s. 26.04.2017 Rek. no FI30369/17
Hännänhuipun Sata-Salamaa AVO 0
Harri ja Meri Huunonen 0 pistettä

Tuomari: Lindfors Johanna (719800), ohjaaja Harri Huunonen

Koira ohjataan jäljelle ja aloittaa maa- ja ilmavainuisen jälkityön. Runsaat riistatarkistukset haittaavat etenevyyttä ja kova tuulikin on haastava. Edetään kuitenkin ensimmäiselle kulmalle joka oikaistaan uuteen suuntaan. Toisen suoran puolessa välissä poistuu lopulta niin kauaksi jäljeltä, että tuomitaan hukka. Pian palautuksen jälkeen määrätietoisesti riistapolkua pitkin poispäin. Toinen hukka. Uusi palautus, mutta poistuu taas verijäljeltä hieman ennen toista kulmaa. Hukka ja koe keskeytyy. Harjoitellen kaadolle, josta on kiinnostunut, mutta toteaa liian isoksi kannettavaksi.

 

lyhytkarvainen mäyräkoirauros, s. 26.05.2016 Rek. no FI34988/16
Virstanpylvään Bad One General Hux AVO 0
Anna ja Joni Elf 0 pistettä

Tuomari: Lindfors Johanna (719800), ohjaaja Anna Elf

Koira ohjataan huolellisesti jäljelle. Pienen hetken jäljestetään maavainuisesti ja suoraviivaisesti, mutta aika pian poistuu niin kauaksi jäljeltä, että tuomitaan hukka. Palautuksen jälkeen edetään jäljen suuntaisesti laajoin kaarroin, käyden välillä veriuran päälläkin. Vähän ennen kulmaa ylittää veretyksen, oikaisee kulman ja ylittää veren uudestaan reagoimatta siihen mitenkään. Toinen hukka. Perusteellisesta ohjauksesta huolimatta koira ei enää lähde seuraamaan verijälkeä palautuksen jälkeen. Hukka ja koe keskeytyy.

 

pitkäkarvainen mäyräkoiranarttu, s. 23.10.2014 Rek. no FI54943/14
Käpälämäki Pikku-Sasu AVO 2
Kyanna Herkel ja Tuija Lindholm 37 pistettä

Tuomari: Koski Satu (782997), ohjaaja Tuija Lindholm

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Alkumakaus tutkitaan, krepitys ohjatusti. Alkaa maavainuinen, rauhallista kävelyvauhtia etenevä jälkityö. Koira etenee suorilla osuuksilla jälkitarkasti, mutta tuulisena päivänä avoimemmassa maastossa tarvitaan myös muutamia tarkastuslenkkejä. 1. makaus ja kulma ohitetaan alakautta koiran oikaistessa uudelle osuudelle. 2. osuuden lopulla koira poistuu määrätietoisesti jäljeltä, hukka. Jatketaan puhtaalta jäljeltä. 2. makaus osoitetaan hyvin pysähtymällä ja nuuhkimalla, ja uusi osuus löytyy suoraan. Kaadolle sivukautta koukaten, koira jää tutkimaan sorkkaa.

 

Lyhytkarvainen mäyräkoirauros, s. 30.12.2015 Rek. no FI14684/16
Centtimetri Liinus AVO 2
Eeva Leskinen 37 pistettä

Tuomari: Koski Satu (782997), ohjaaja Outi Leskinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Alkumakaus nuuhkitaan, ja alkaa pääosin maavainuinen ja maastoon sopivaa kävelyvauhtia etenevä jälkityö. Suorat osuudet edetään jäljen päällä tai sen välittömässä läheisyydessä. Riistan jäljet kiinnostavat myös, ja 1. & 2. osuuksilla koira tekee muutaman tarkistuslenkin jäljen sivuun, näiltä palataan itsenäisesti veriuralle. 1. makaus merkataan hyvin pysähtyen ja veret syöden. Koira jatkaa kulmalta suoraan yli & uutta osuutta ei löydy, hukka. Toinen makaus myös merkataan pysähtyen & syöden, kulma tarkasti. Kaadolle sivusta, koira jää tutkimaan sorkkaa.

 

karkeakarvainen mäyräkoirauros, s. Rek. no FI38198/14
Arvocas Huvimestari AVO 2
Laila Viinanen-Leino ja Jouni Leino 38 pistettä

Tuomari: Lindfors Johanna (719800), ohjaaja Jouni Leino

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koira ohjataan jäljelle ja se aloittaa melko suoraviivaisen, pääosin maavainuisen, sopivaa vauhtia etenevän jälkityön. Tulee ensimmäiselle kulmalle hieman sivussa tuulen alla, etsii kulmaa hetken ihan lähietäisyydellä, mutta lähtee sitten niin kauaksi väärään suuntaan, että tuomitaan hukka. Palautus juuri ennen kulmaa, makaus merkataan ja uusi suunta löytyy. Toinen kulma hyvin, makauskin merkattiin. Tulee kaadolle ilmavainulla sivusta, ja se kiinnostaa. Harmittava työtapaturma ensimmäisellä kulmalla, muuten hieno suoritus. Vain muutama pieni tarkistus koko matkan aikana.

 

mäyräkoira karkeakarvainennarttu, s. 03.03.2012 Rek. no FI22334/12
Hihundin Muisto AVO 1
Tua Axelsson 48 pistettä

Tuomari: Koski Satu (782997), ohjaaja Tua Axelsson

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koira tutkii alkumakauksen, krepitys ohjatusti. Alkaa pääosin maavainuinen ja maastoon sopivaa vauhtia etenevä jälkityö. Suorat osuudet edetään joko veriuran päällä tai sen välittömässä läheisyydessä. 2. & 3. osuudella muutamassa avoimemmassa kohdassa tuuli painaa jäljen hajun etäämmälle veriurasta, mutta koira selvittää nämä kohdat itsenäisesti ja taitavasti. Molemmat kulmat selvitetään tarkasti. 1. makaus osoitetaan hyvin pysähtyen ja nuuhkien. 2. makaus hieman nopeammin osoittaen. Kaadolle suoraan & koira jää tutkimaan sorkkaa. Hieno äänetön yhteistyö.

 

VOI-koirat

karkeakarvainen mäyräkoirauros, s. 19.06.2016 Rek. no FI39513/16
Muurivuoren Velho VOI 0
Pertti Forsman 0 pistettä

Tuomari: Lindfors Johanna (719800), ohjaaja Pertti Forsman

Koira ohjataan jäljelle ja aloittaa maa- ja ilmavainuisen jäljestyksen. Matkan aikana tehdään tasaisesti tarkastuspistoja. Heti alussa muutama laajahko tarkistus riistanjäljille, josta palaa kuitenkin itsenäisesti. Ensimmäinen kulma, jolla katko, rengastaen hyvin lähelle veretyksen alkua, mutta sitten poistuu kuitenkin niin kauaksi suolle, että tuomitaan hukka. Toinen kulma laajalla lenkillä uuteen suuntaan. Kolmannella kulmalla jatkaa suoraan riistapolkua pitkin, toinen hukka. Makauksista merkkaa toisen ja kolmannen, ensimmäinen ja viimeinen ohi. Hieman ennen kaatoa tutkii jäljen sivussa olevan kuopan ja ohittaa sitten sorkan eikä palaa. Kolmas hukka ja koe keskeytyy.

 

kaniinimäyräkoira pitkäkarvainenuros, s. 18.09.2016 Rek. no FI48909/16
Metal Maiden's Happy Little Wiener VOI -
Irene Jokiranta-Savolainen ja Emmi Savolainen 0 pistettä

Tuomari: Koski Satu (782997), ohjaaja Emmi Savolainen

Koira tutkii alkumakauksen, krepitys edetään ohjatusti. Koira jäljestää maavainulla ja etenee rauhallista kävelyvauhtia. 1. osuus edetään jälkitarkasti ja 1. makaus merkataan pysähtyen ja syöden. 1. kulma tarkasti. 2. osuudella meno on hieman hapuilevampaa, tuuli painaa veren hajun jäljen sivuun ja riistanjäljetkin kiinnostavat. 2. makaus merkataan hyvin pysähtyen ja nuuhkien. 2. kulma, jolla katko, tuottaa päänvaivaa, ja laajojen tarkastusten jälkeen koira lähtee paluujäljelle ja ohjaaja keskeyttää kokeen. Harjoitellen loppuun, sorkka kiinnostaa.

 

cockerspanielinarttu, s. 02.10.2013 Rek. no FI52363/13
Two Pine's Abyss VOI 0
Matilda Maasalo 0 pistettä

Tuomari: Lindfors Johanna (719800), ohjaaja Tuomas Maasalo

Koira ohjataan jäljelle ja aloittaa aaltoilevan, rauhallista vauhtia etenevän jäljestyksen. Pysähdyksiä ja pieniä pyörähdyksiä tulee paljon. Heti alussa koira lähtee seuraamaan riistapolkua hukkaan asti. Palautuksen jälkeen edetään ensimmäiselle kulmalle, jolla on katko. Pyörittyään hetken hyvin pienellä alueella veretyksen lopussa koira lopettaa työskentelyn eikä jatka edes ohjaajan kehoituksilla. Aikaa on tässä vaiheessa kulunut jo 25 minuuttia, joten tuomari keskeyttää kokeen koska on selvää ettei ehditä määräajassa loppuun.

 

kääpiömäyräkoira lyhytkarvainennarttu, s. 18.03.2013 Rek. no FI28305/13
Freunds Spanish Rose VOI 2
Iiris Harju 37 pistettä

Tuomari: Koski Satu (782997), ohjaaja Markku Mikkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Koira tutkii alkumakauksen, krepitys edetään ohjatusti. Koira etenee maavainulla ja maastoon sopivaa kävelyvauhtia. Suorilla osuuksilla koira etenee veriuran päällä tai sen välittömässä läheisyydessä, ajoittain edeten myös jäljen sivussa mutta sen suuntaisesti. 1. & 4. osuudella myös yhdet laajemmat tarkastuslenkit, joilta palataan itsenäisesti. Makauksista 1. ohitetaan sivusta, 2. osoitetaan nopeasti ja 3. & 4. makaus osoitetaan pysähtymällä & nuuhkimalla. Kulmista 1. & 3. tarkasti. 2. kulma, jolla katko, ei selviä, tästä hukka. Kaadolle takakautta kaartaen, sorkka kiinnostaa.

 

parsonrussellinterrierinarttu, s. 16.07.2016 Rek. no FI44379/16
Tupla-Täplän Arvokas VOI 1
Tarja ja Marju Kiri 40 pistettä

Tuomari: Lindfors Johanna (719800), ohjaaja Tarja Kiri

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Koira ohjataan jäljelle ja se aloittaa maa- ja ilmavainuisen, rauhallista vauhtia etenevän jäljestyksen. Ensimmäinen suora mennään aika lailla jäljen päällä, mutta kaikilla muilla osuuksilla tehdään pistoja, pyörähdyksiä ja pysähdyksiä. Ensimmäinen kulma, jolla katko, selviää jäljentekijöiden jälkiin turvautuen, toinen ja kolmas kulma hyvin. Makauksista merkkaa ensimmäisen ja viimeisen, toisen pikaisesti ja kolmannen ohittaa. Viimeisellä suoralla koira kävelee maa-ampiaispesän yli. Tarkistetaan koira ja todetaan, ettei pistoksia vaikuta olevan, joten jatketaan jäljestystä loppuun. Tulee kaadolle, joka kiinnostaa.

 

karkeakarvainen kääpiömäyräkoirauros, s. 29.04.2014 Rek. no FI31628/14
Choiran XS Duke Ellington VOI 1
Laura Fabritius 45 pistettä

Tuomari: Koski Satu (782997), ohjaaja Laura Fabritius

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koira tutkii alkumakauksen, krepitys ohjatusti. Koira jäljestää maavainulla ja etenee rauhallista kävelyvauhtia. Suorat osuudet edetään jälkitarkasti. 1. & 3. kulma tarkasti. 2. kulma, jolla katko, selviää jäljentekijöiden jälkiä pitkin sekä taustan tarkistuksella. Makauksista 1. & 2. osoitetaan nopeasti, 3. makaus yli kävellen ja 4. makaus osoitetaan hyvin pysähtymällä ja nuuhkimalla. Kaadolle suoraan ja koira jää tutkimaan sorkkaa. Hieno äänetön yhteistyö koirakolla.