MEJÄ-kokeen tulokset
08.07.2018 Lohja

Koesihteeri 5.1.0 Build Alf.1

Järjestäjä: Länsi Uudenmaan Mäyräkoirat ry
Kokeen ylituomari: Pekkarinen Esa (717282)
Muut tuomarit: Palonen Hannu (415563)
Tilles Mari (676739)
Kokeen vastaava toimitsija: Luoto Anu (467721)
Kokeen sihteeri: Fabritius Laura (319491)
Kokeen emäntä: Karola Pätäri
Sää: lämmin ja aurinkoinen

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Länsi Uudenmaan Mäyräkoirat ry. Jälkimaastot olivat Osuniemen Kirkniemen metsästysseuran , tukikohtana oli Osnuniemen Kirkniemen metsästysseuran maja.

Ylituomarina oli Esa Pekkarinen (Ruotsinpyhtää). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 1 - 2 ja VOI 13 - 15 ja 17.
Muut tuomarit olivat Hannu Palonen (Orimattila) arvostellen koirat jäljillä AVO 3 - 4 ja VOI 16 ja 18 - 20 ja Mari Tilles (Vantaa) arvostellen koirat jäljillä AVO 5 - 6 ja VOI 21 - 24.

Vastaavana koetoimitsijana oli Anu Luoto (Lohja), joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli riittävän hyvin piilomerkatut.

Sää oli lämmin ja aurinkoinen.

Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin pakastettuja ja koeaamuksi sulatettuja peuransorkkia. Riistahavaintoina metsäkanalintuja.

Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.

Kerhon mestaruuden eli Nynnen Kippo- kiertopalkinnon voitti pitkäkarvainen mäyräkoirauros Maxi Tax Offspring "Bruce" omistaja ja ohjaaja Tomi Metsä tuloksella VOI I 43 pistettä. Koe päättyi klo

 

AVO-koirat

borderterrieriuros, s. 08.03.2016 Rek. no FI21798/16
Dog Agnes Final Frontier AVO 0
Luoto Anu 0 pistettä

Tuomari: Palonen Hannu (415563), ohjaaja Anu Luoto

Reipas lähtö. Alkuun pientä polveilua, sitten tuulen alalpuolella kulkien. Tullaan kuitenkin makuulle joka tarkistetaan kulmalta kuitenkin yli aina hukkaan saakka. Heti perään määrätietoinen poistuminen hukka. Loppuosiis tarkemmin, kulma oikaistaen. Kolmannen osuuden puolivälissä toinen määrätietoinen poistuminen, koe keskeytetään. Tullaan harjoitusmielessä kaadolle.

 

lyhytkarvainen mäyräkoirauros, s. Rek. no FI21649/16
Taxgemena Heavy Metal Hero AVO 0
Arkko Suvi 0 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Suvi Arkko

Alkumakuu tutkitaan. Alkaa hyvin rauhallinen, pedanttisuuteen taipuvainen tarkka ilmavainuinen jäljestys. 1. kuilma ja makuu kierretään ulkokautta.2.osuus tarkasti, samoin kulma, makuu osoitetaan. Kolmas osuus on pääosin avoimella aukolla ja koiran etenevyys lopahtaa kokonaan. Tuulinen aukea teettää ensikertalaisella koiralla runsaasti työtä ja ohjaajan kehotuksetkaan eivät auta ja siksi hukka. Uutta alkua yritetään vielä, mutta jäljestys ei etene ja tuomari keskeyttää reilusti yliajalle menneen suorituksen. Harjoitellen kaadolle joka kiinnostaa. Oikein lupaava ensikertalainen joka saa kokemuksen myötä lisävarmuutta ja tulostakin alkaa syntyä.

 

kultainen noutajauros, s. 14.02.2017 Rek. no FI19413/17
APASCHI I'M YOUR PRINCE AVO 0
Sedergren Martti 0 pistettä

Tuomari: Palonen Hannu (415563), ohjaaja Sirpa Sedergren

Vauhdikas lähtö ja osa jäljestyksestä. Hieman ennen ensimmäistä kulmaa lähtee teeri, mikä aiheuttaa runsasta hakemista ja lopulta hukan. Sen jälkeen mutakuoppien etsiminen oli tärkeintä. Niitä löytyy kaksi jotka molemmat aiheuttavat hukat. Koe keskeytetään, tullaan harjoitusmielessä kaadolle.

 

lk mäyräkoirauros, s. 24.01.2011 Rek. no FI16722/11
Dachspoint Medieval Knight AVO 3
Koskenkorva Jarmo 25 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Jarmo Koskenkorva

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Alkumakuu tutkitaan ja alkaa miellyttävää vauhtia jälkeä pitkin pääosin ilmavainulla etenevä jäljestys. 1. osuudella vain yksi tarkistusrengastus. Kulmalla suunta tarkastetaan rengastamalla, makuu osoitetaan. Toista osuutta ei edetä kauaakaan kun koira määrätietoisesti lähtee jälkeä riistapolua pitkin ja siitä hukka. Uusi alku ja toista osuutta edetään tarkastellen, kunnes toinen määrätietoinen poistuminen ja toinen hukka. Juuri ennen kulmaa pistomainen tarkistus alarinteeseen josta palataan, kulma laajalla rengastuksella. Makuu osoitetaan viimeisellä osuudella, usea suunnantarkistus ennen kaatoa, jota jäädään tutkimaan. Osaava jäljestäjä, jolla matkan varrelle osui riistan kiusauksia.

 

karkeakarvainen mäyräkoiranarttu, s. 03.03.2012 Rek. no FI22334/12
Hihundin Muisto AVO 2
Axelsson Tua 31 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Tua Axelsson

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 6 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koiraa ohjataan alkumakauksella, vaikkei se omasta mielestää sitä kaipaa. Se aloittaa reippaasti etenevän jäljestyksen käyttäen sekä maa- että ilmavainua. Jälkeä edetään hyvin sen päällä, mutta tehdään myös paljon tarkastuksia sen sivussa. Löytyy mm. jännittävät linnun jämät, pyöriskellään mäyrän jätöksissä ja tien ylitys aiheuttaa hieman päänvaivaa. Molemmat kulmamakaukset tulevat vauhdikkaassa menossa oikaistuiksi. 3. osuuden puolivälissä koira poistuu määrätietoisesti jäljeltä ja palaa takaisinpäin ylittäen jo kuljetun 2. osuuden: hukka. Palautuksen jälkeen lämpö alkaa uuvuttaa pientä jäljestäjää mutta se jaksaa kaadolle, joka kiinnosti. Tänään hienoinen epätarkkuus vei 1-palkinnon.

 

cockerspanieliuros, s. Rek. no FI33200/17
Tähtimetsä Sampo AVO 1
Kivilompolo Sanna-Kaisa 47 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Sanna-Kaisa Kivilompolo

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Persoonallinen ohjattu lähtö. Koira aloittaa itsenäisen mukavan reippaasti etenevän jäljestyksen käyttäen lähinnä maavainua. Se seuraa veriuraa sen päällä tai aaltoillen sen molemmilla puolin. Jäljen aikana tehdään kaksi mainittavaa tarkistuslenkkiä hieman kauempana. Kummatkin kulmat mennään jälken mukaisesti ja molemmat makaukset tulevat erinomaisesti merkatuiksi. Kaadolle tullaan jälken sivusta ja sorkka kiinnostaa koiraa. Hieno suoritus juniori - jäljestäjältä.

 

VOI-koirat

karkeakarvainen kääpiömäyräkoirauros, s. 29.04.2015 Rek. no FI31628/14
Choiran XS Duke Ellington VOI 0
Fabritius Laura 0 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Laura Fabritius

Ohjaaja ja koira keskustelevat alkumakauksella päivän tehtävästä ja innokkaasti jäljelle. Koira jäljestää ilmavainulla mukavan reipasta kävelyvauhtia hyvin jälkiuraa seuraten. Hetken aikaa jäljestettyään koira poistuu määrätietoisesti ajohaukulla jäljeltä ja joudutaan palauttamaan. Uusi alku reilun matkan päästä, mutta sama toistuu eli ajo jatkuu: 2. hukka. Palautuksen jälkeen hyvää jäljestystä 1. kulmalle, josta reilusti yli ja lenkillä kohti uutta osuutta, jonka veretyksen koira ylittää ja jatkaa kohti löytämiään peuran jälkiä. Tuomari keskeyttää kokeen. Mennään harjoitellen kaadolle. Tänään monipuolinen metsästyskoira erehtyi päivän tehtävästä.

 

lyhytkarvainen mäyräkoirauros, s. 22.06.2014 Rek. no FI48448/14
Campino von der Rambrücker Mühle VOI 0
Koskenkorva Jarmo 0 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Jarno Koskenkorva

Alkumakuulta alkaa reipas jäljestys, mutta kauaakaan ei edetä kun koira ensi tekee syvän piston sivuun riistanjälkiä pitkin. Palaa omatoimisesti mutta jatkaa jäljen yli sivuun hirvenjälkiä pitkin aina hukkaan asti. Uusi alku ja pitkään jäljensuuntaista riistapolkua pitkin aivan jäljen vieressä, kunnes kulmalla jatkaa suoraan ja toinen hukka. Uusi alku toisella osuudella, mutta hyvin pian taas ajaudutaan sivuun ja kaartaen jäljen yli toiselle puolelle jolloin tuomari keskeyttää kokeen. Harjoitelleen loppuun. Tänään jäljestys oli sivujuonne riistan haun ohessa.

 

lyhytkarvainen kääpiömäyräkoiranarttu, s. 18.03.2013 Rek. no FI28305/13
Freunds Spanish Rose VOI 0
Harju Iiris 0 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Markku Mikkonen

Alkumakuu tutkitaan ja innolla jäljelle. 1. osuudella sähkölinjan kohdalla koira ottaa sivuun pistomaiselle tarkastukselle, josta laajalla kaarroksella kohti jälkeä. Loppuosuus tarkasti. Maasto on karsikkoista ja pienen koiran eteneminen on hidasta ja aikaanvievää- vaikkakin tarkkaa. Katkokulma rengastaen ja jalanjälkiä hyväksikäyttäen. Muut kulmat tarkasti. Makuista kolme osoitetaan hyvin ja yksi ohitetaan. Kaatoa lähestyttäessä tuuli harhauttaa koiran hakemaan sorkkaa alarinteestä lähes paluujäljen suunnasta ja tuomari keskeyttää runsaasti yliajalle menneen suorituksen. Valitettavasti koiraa ei tänään voida palkata, mutta jos sisupuukkoja olisi jaossa, tämä koira olisi sen ansainnut.

 

pitkäkarvainen mäyräkoirauros, s. 11.07.2015 Rek. no FI35909/11
Käpälämäki Mokke Mestari VOI 0
Lindholm Tuija ja Ilmari 0 pistettä

Tuomari: Palonen Hannu (415563), ohjaaja Tuija Lindholm

Reipas lähtö. Ensimmäisellä kulmalla runsasta hakemista. Katkokulma oikaisten. Kolmannella pieni tarkistus. Toisen osuuden alussa määrätietoinen poistuminen; hukka. Neljännen osuuden lopussa ensin reilu lenkki ja sen jälkeen määrätietoinen poistuminen, toinen hukka. Kaadolta aivan vierestä ohi aina hukkaan saakka, koe keskeytetään.

 

karkeakarvainen mäyräkoiranarttu, s. 20.08.2012 Rek. no FI51214/12
Royal Pepper's Lily of the Valley VOI 0
Pätäri Karola ja Roni 0 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Timo Pätäri

Erinomainen ohjattu lähtö. Koira jäljestää maavainulla jälkitarkasti veriuralla. Sen vauhti on hyvin rauhallista ja aikaa kuluu myös optimaalisen reitin etsimiseen. 1.kulma, jolla katko veretyksen loppuun ja sieltä rengastamalla etsimään uutta veretystä. Koiran usko kuitenkin loppuu eikä se enää etene. Tuomitaan hukka. Uusi alku uudelta veretykseltä. Tarkka rauhallinen jäljestys jatkuu. 2. kulma jäljen mukaisesti. 3. osuuden alussa koira käy merkkaamassa peuran jäämistön ja jatkaa pois veriuralta. Käytössä oleva aika on käytetty ja tuomari keskeyttää kokeen. Mennään harjoitellen kaadolle. Jäljestetyistä makauksista koira merkkaa nopeasti kaksi ja yksi kävellään yli. Tänään vauhtia oli liian vähän tarkalla jäljestäjällä tuloksen saamiseksi.

 

cockerspanielinarttu, s. 02.10.2013 Rek. no FI52363/13
Two Pine"s Abyss VOI 0
Maasalo Matilda 0 pistettä

Tuomari: Palonen Hannu (415563), ohjaaja Matilda Maasalo

Rauhallinen lähtö ja jäljestys. Pääosin tarkkaa jäljestystä. Katkokulma hieman yli tähän jäljestys pysähtyy, hukka. Toinen kulma pienellä lenkillä, viimeinen tarkasti. Makuista ensimmäinen ja viimeinen tarkastaen muut yli. Kolmannen osuuden alussa haetaan vilvoitusta niin kauan että tuomitaan hukka. Kaatokäytös hyväksytty. Ajan ylityksen vuoksi tulos tippuu.

 

parsonrussellinterrierinarttu, s. 06.11.2014 Rek. no FI10231/15
Tupla-Täplän Andraste VOI -
Kiri Tarja ja Marju 0 pistettä

Tuomari: Palonen Hannu (415563), ohjaaja Tarja Kiri

Vauhdikas lähtö. Jäljestäessä voimakasta siksakkia. Katkokulma erittäin hyvin. Toisella osuudella koira keskittyy enemmän veden ja viileyden hakuun aivan hukan rajoille saakka. Omistaja keskeyttää kokeen.

 

lyhytkarvainen mäyräkoiranarttu, s. 10.08.2015 Rek. no FI45699/15
Hännänhuipun Timantit On Ikuisia VOI 1
Taka-Sihvola/ Korpela Hanna / Jarno 42 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Hanna Taka-Sihvola

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Ripeä ohjaus alkumakauksella ja reippaasti jäljelle. Koira etenee tarkasti maavainulla erittän varman oloisesti. Se tekee pieniä tarkastuksia jäljen sivussa, mutta niihin ei käytetä turhaa aikaa eivätkä ne vaikuta juurikaan etenevyyteen. Vain viimeisellä osuudella vietetään aikaa taimikkoa tarkastaen. 2. kulmalla, jossa katko, veretyksen loppuun, muutama pieni silmukka ja jäljentekijäiden jälkiä uudelle osuudelle, muut kulmat pienin takatarkistuksin. Makauksista vain yhdellä vauhdikas koira kerkeää pysähtymään, muut ylitetään. Kaadolle jäljen myötäisesti ja sorkaa kiinnostaa koiraa. Vauhdikasta ja varmaa menoa, mutta makuiden huomioinnissa on toivomista.

 

pitkäkarvainen mäyräkoirauros, s. 17.05.2011 Rek. no FI35302/11
Maxi-Tax Offspring VOI 1
Metsä Tomi 43 pistettä

Tuomari: Palonen Hannu (415563), ohjaaja Tomi Metsä

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Rauhallinen lähtö ja jäljestys. Ajoittain pieniä tarkastuslenkkejä. Makuista yksi tarkistaen muut nyökäten yksi myös pysähtyen. Kulmat pienillä lenkeillä katkokulma pääosin ihmisjälkeä pitkin. Kaatokäyttäytyminen hyväksytty.

 

cockerspanieliuros, s. 10.01.2012 Rek. no FI24235/12
Triplet Hawk"s Eye VOI 1
Korhonen Jonna 43 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Sirpa Helislahti

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 2 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Alkumakuu tutkitaan, alkaa rauhallinen tarkka jälkeä pitkin etenevä ilmavainuinen jäljestys. Jäljen aikana tehdään useita narunmittaisia tarkistuksia, joilta palataan omatoimisesti. Katkokulma ensiksi oikaistaan sitten koira palaa katkolle, tarkistaa sen ennen jatkamistaan uudella osuudella. Muut kulmat tarkasti. Makuista kaksi osoitetaan hyvin, yksi hiukan nopeahkosti ja yksi ohitetaan. Kaadolle suoraan, mutta koira voisi olla kiinnostuneempi siitä. Tuomarin kiitoksen jälkeen kaato kantoon.

 

pitkäkarvainen mäyräkoirauros, s. 23.07.2011 Rek. no FI46847/11
Battabi's Ben Uncas VOI 1
Tastula Outi 45 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Outi Tastula

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Ohjatusti jäljelle, ja ohjausalueen jälkeen koira aloittaa itsenäisen maavainuisen jäljestyksen, edetään mukavan rauhallista kävelyvauhtia. Koira etenee hyvin jälkitarkasti lukuunottamatta 1. osuuden loppupuolen riistanjälkien tarkistuksia, jotka vaikuttavat hieman etenevyyteen. 1. Kulmalla, jossa katko, veretyksen loppuun ja parilla laajenevalla rengastuksella uudelle osuudelle. Muut kulmat tarkasti. Makuista kaksi ensimmäistä huomioidaan ylikävellessä, 3. hyvin pikaisesti ja viimeiselläkin olisi voinut viipyä pidempään. Kaadolle tuulen alta ja se kiinnostaa koiraa. Erinomainen ja varma jälkipari. Tänään kuitenkin miinusta lähinnä makausten puutteellisesta huomioimisesta.

 

Kooikerhondjeuros, s. 12.04.2015 Rek. no FI37918/15
Chriskooi's Frodo VOI 1
Lindroos Mika 46 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Mika Lindroos

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Alkumakuulta alkaa miellyttävävauhtinen, tarkka pääosin ilmavainuinen jäljestys. Katkokulma runsailla rengastuksilla ja tarkistuspistoksilla. Toinen ja kolmas kulma tarkasti. Viimeisen osuuden tuulisen kallionlaen ylitys saa koiran rengastamaan ja hakemaan suuntaa joka loppujenlopuksi omatoimisesti selvitetään. Makuut kaikki osoitetaan, mutta kaksi olisi voinut olla selkeämpiäkin. Kaadolle tullaan takaa kiertäen ja sitä jäädään tutkimaan. Vakuuttava suoritus.