MEJÄ-kokeen tulokset
11.06.2017 Liesjärvi, Tammela

Koesihteeri 5.1.0 Build Alf.1

Järjestäjä: Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ry
Kokeen ylituomari: Koski Satu (782997)
Muut tuomarit: Henttu Tuovi (614343)
Solla Virpi (993708)
Tilles Mari (676739)
Kokeen vastaava toimitsija: Lindholm Tuija (563715)
Kokeen sihteeri: Lindholm Tuija (563715)
Kokeen emäntä: Hanna Taka-Sihvola
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ry. Jälkimaastot olivat Liesjärven metsästysseuran mailla, ja tukikohtana oli Liesjärven metsästysseuran maja.
Ylituomarina oli Satu Koski (Helsinki). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 1-3 ja VOI 13-15.
Muut tuomarit olivat Tuovi Henttu (Martinkylä) arvostellen koirat jäljillä AVO4 VOI 17, Virpi Solla () arvostellen koirat jäljillä AVO 6-8 ja VOI 18-20 ja Mari Tilles (Vantaa) arvostellen koirat jäljillä AVO 5 ja VOI 16 .
Vastaavana koetoimitsijana oli Tuija Lindholm, joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maastot ja jäljet olivat sääntöjen mukaiset. Sää oli poutainen.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin tuoreina pakastettuja ja koepäiväksi sulatettuja peuransorkkia. Riistahavaintoina hirvieläinten jälkiä ja jätöksiä.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi. Koirien tunnistusmerkinnät tarkastettiin pistokokeella, ei huomautettavaa.
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

karkeakarvainen kääpiömäyräkoirauros, s. 23.03.2015 Rek. no FI25432/15
Choiran Yamaha AVO 0
Kolehmainen Pasi 0 pistettä

Tuomari: Koski Satu (782997), ohjaaja Pasi Kolehmainen

Koiralle osoitetaan alkumakaus jonka tutkittuaan edetään krepitys ohjatusti. Koira etenee maastoon sopivaa rauhallista kävelyvauhtia, käyttäen pääsääntöisesti maavainua. 1. osion alkupuolella tuoreet kauriinjäljet houkuttavat, hukka. Osoitetaan puhdas jälki ja edetään kulmalle mallikkaasti. Kulma selvitetään lenkillä, mutta makaus jää merkkaamatta. 2. osuudella yksi laaja lenkki jäljen sivuun, palaa kehotuksiesta veriuralle. 2. osuuden puolivälin jälkeen riistanjäljet vievät, koira poistuu päättäväisesti jäljeltä, 2. hukka. 2. kulma selviää pienellä taustapyörähdyksellä, makaus merkataan hyvin. 3 .osuutta edetään ensin jälkitarkasti, sitten jäljen sivussa mutta sen suuntaisesti, kunnes koira vaihtaa veren tuoreenpaan riistan jälkeen, 3. hukka, koe keskeytyy. Harjoitellen loppuun, kaato kiinnostaa.

 

lyhytkarvainen mäyräkoiranarttu, s. 25.09.2015 Rek. no FI50883/15
Hännänhuipun Elohopea AVO 0
Taka-Sihvola Hanna 0 pistettä

Tuomari: Solla Virpi (993708), ohjaaja Hanna Taka-Sihvola

Elli tutkii alkumakauksen ja se ohjataan jälkityöhön, jossa se käyttää ilmavainua. 1. osuudella se lähtee kaksi kertaa peuranjälkia, josta tuomitaan hukat.1. ja 2. kulma tarkasti, makaukset merkkaa. 2. osuudella Elli laittaa vitosvaihteen päälle ja jälkityö sujuu mallikkaasti. Pari kertaa tutkitaan koloja, mutta matka jatkuu hyvin ja agility-esteeksi kaatuneet puutkin ylitetään ja kipitellään runkoa pitkin mallikkaasti. Elli ohittaa kaadon noin 1,5 metrin päästä vasemmalta, eikä Elli palaa itse eli tuomitaan kolmas hukka. Elli jäljesti hienosti 2. ja 3. osuudet 1. osuuden hukkien jälkeen - Harmi, että se ohittaa sorkan aivan lopussa.

 

karkeakarvainen mäyräkoirauros, s. 19.11.2012 Rek. no FI36979/13
Jokerdachs Eager Beaver AVO 0
Hankkila Tuire 0 pistettä

Tuomari: Koski Satu (782997), ohjaaja Tuire Hankkila

Koiralle osoitetaan alkumakaus jonka tutkittuaan edetään krepitys ohjatusti. 1. osuudella meno on hieman epävarmaa, mutta ohjaajan kehotukset kaikuvat kuuroille korville. 1. osuuden aikana koira kahdesti poistuu määrätietoisesti jäljeltä, näistä hukat. Osoitetaan puhdas jälki, matka jatkuu kulmalle, joka selvitetään tarkasti, makaus osoitetaan nopeasti. 2. osuus alkaa mallikkaasti, mutta pian poistutaan jälleen määrätietoisesti, 3. hukka ja koe keskeytyy. Harjoitellen kaadolle, sorkka merkataan.

 

bretagnenbassettinarttu, s. 16.03.2013 Rek. no FI23677/13
Onnensepän Beea AVO 0
Kuusisto ja Tilles Matti ja Mari 0 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Mari Tilles

Ohjaajalla ja koiralla oma aloitusrituaali, sen jälkeen alkumakuu osoitetaan ja ohjatusti jäljelle. Muksu Mähönen jäljestää vahvasti ilmavainuun tukeutuen. Vauhti on rauhallinen ja eteneminen pääosin suoraviivaista. 1. osuudella Mähis miettii asioita jäljen sivussa, palaa jälkityöhön kehotuksen saatuaan. 1. osuuden puolivälissä kehoituskaan ei auta, vaan koira lähtee määrätietoisesti pois jäljeltä ja 1. hukka. Uuden alun jälkeen ihan hyvää jälkityötä kulmalle. 1. makaus merkataan hyvin, sen jälkeen suoraan eteenpäin, eikä palaa, 2. hukka. Uusi alku kulmalta.. 2. osuus hyvää jäljestystä melkein kulmalle, juuri ennen kulmaa Muksu siirtyy riistapoluille, oikaisee kulman, ylittää 3. osuuden senhuomioiden ja pohtien, mutta jatkaa sitten riistapolkua hukkaan asti. 3. hukka ja koe keskeytyy. Harjoitellen kaadolle ja se tuodaan mallikkaasti ohjaajalle.

 

karkeakarvainen mäyräkoirauros, s. 11.02.2010 Rek. no Fi20983/10
Zekiwa Fields of Gold AVO 0
Miettinen Johanna 0 pistettä

Tuomari: Koski Satu (782997), ohjaaja Johanna Miettinen

Koiralle osoitetaan lähtömakaus kahdesti, toisella kerralla makaus tutkitaan hyväksyttävästi. Krepitys ohjatusti. Koira etenee maastoon sopivaa reipasta kävelyvauhtia ja jäljestää ilmavainulla. 1. osuudella meno on poukkoilevaa, hetkittäin edetään veriuralla, mutta muut hajut kiinnostavat myös ja tarkistuslenkkejä tulee useita. Näistä muutamilta palataan kehotuksesta, mutta 3 reissua johtavat yhtä moneen hukkaan koiran poistuessa määrätietoisesti jäljeltä ja koe keskeytyy. Harjoitellen kaadolle jonka merkkaa selkeästi ja peittelee.

 

karkeakarvainen kääpiömäyräkoiranarttu, s. 18.02.2016 Rek. no FI120167/16
Choiran Zenobia AVO 0
Henttu Tuovi 0 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Tuovi Henttu

Koira ohjeistetaan jäljelle. Se aloittaa maavainuisen sopivan vauhtisen jäljestyksen. Se mennä tikittää hyvin jälkiuran päällä tehden tarkistuksia jäljen sivussa; tarkistuksilta se palaa kehotuksilla jäljelle, kunnes tuoreet riistajäljet innostavat koiran ajohaukkuun asti ja ohjaajan kehoitukset menevät jo "kuuroille korville". 3 hukkaa seuraavat peräkkäin. Mennään valmennusmielessä jälki loppuun ja päästään merkkaamaan kaato. Nuori koira osoittaa potentiaalia jäljelle, mutta vielä tässä vaiheessa valmennus on vielä hieman kesken.

 

karkeakarvainen mäyräkoiranarttu, s. 03.03.2012 Rek. no FI22334/12
Hihundin Muisto AVO 3
Axelsson Tua 23 pistettä

Tuomari: Solla Virpi (993708), ohjaaja Tua Axelsson

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 1 pistettä

Magda tutkii alkumakauksen ja aloitaa jälkityön. 1. osuudella yksi isohko lenkki jäljen sivuun. 2. ja 3. osuus jälkitarkasti, vain pieni pyörähdys jäljen sivussa näiden osuuksien aikana. 1. makauksen osoittaa, toinen jää sivuun kulkureitiltä. Sekä 1. että 2. kulmilta Magda lähtee väärään suuntaan; 1. paluujälkeä ja 2. osuudelta kokonaan pois jäljeltä. Loppu hyvin ja kaatoa jää nuuhkimaan. Magda jäljestää suorat hyvin ja käyttää ilma- ja maavainua, mutta kulmat tuottivat tänään vaikeuksia.

 

parsonrussellinterrierinarttu, s. Rek. no FI44379/16
Tupla-Täplän Arvokas AVO 2
Kiri Tarja 34 pistettä

Tuomari: Solla Virpi (993708), ohjaaja Tarja Kiri

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Ilmavainua ja välillä maavainua käyttävä koira ohjataan hyvin jälkityöhön ja alkumakuun tutkii.Ensimmäinen osuus suoraviivaista työskentelyä yli kulman palaa isohkolla lenkillä ja osoittaa makauksen ja käy vielä tutkimassa ojanpohjan ennen 2. osuuden aloittamista. 2. osuuden alussa YV:n häntäkin osoittaa että nyt on mielenkiintoisia hajuja - ilmeisesti supi. Työ jatkuu kuitenkin muutaman kehotuksen jälkeen. 2.osuudella myös pari pienempää pyörähdystä jäljen sivuun. Tulee suoraan 2. makuulle ja kulma pienellä tarkastuspyörähdyksellä. 3. osuutta edetään hyvin kunnes peuran hajut vievät sivuun jäljeltä - palaa kehotuksilla ensimmäisen kerran, mutta juuri ennen kaatoa tuore sorkka voittaa verijäljen - hukka. PIeni matka jäljestystä ennen kaatoa, jota jää tutkimaan. Hieno suoritus YV:ltä - varsinkin, kun palasi jälkityöhön supin jäljiltä.

 

VOI-koirat

karkeakarvainen kääpiömäyräkoirauros, s. 29.04.2015 Rek. no FI31628/14
Choiran XS Duke Ellington VOI 0
Fabritius Laura 0 pistettä

Tuomari: Koski Satu (782997), ohjaaja Laura Fabritius

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, jonka tutkii hyvin. Krepitys ohjatusti. Koira etenee maavainulla ja maastoon sopivaa rauhallista kävelyvauhtia. Ensimmäisen osuuden aikan koira poistuu määrätietoisesti jäljeltä kolmasti, näistä hukat ja koe keskeytyy. Harjoitellen jäljen loppuun. Makauksista 1. ohi ja 2. nopeasti nuuhkaisten, 3. ja 4. makaus ilmaistaan hyväksyttävästi. 1. kulma jolla katko selvitetään laajalla kaarroksella uuden osuuden alkuun. 2. 3. kulma tarkasti. Kaadolle suoraan, jää tutkimaan sorkkaa.

 

lyhytkarvainen mäyräkoirauros, s. 22.06.2014 Rek. no FI48448/14
Campino von der Rambrücker Mühle VOI 0
Koskenkorva Jarmo 0 pistettä

Tuomari: Solla Virpi (993708), ohjaaja Jarmo Koskenkorva

Alkumakaus osoitetaan ja koira tutkii sen. Ilmavainua käyttävän koiran eteneminen on ripeää. Se ei huomioi 1. makausta, mutta 2. nuuhkii. Katkokulma selviää helposti saappaan jälkiä seuraten. 2. osuudella peuranjäljet vievät Kaapon ajatukset peuran ajoon, ihan herättely haukkua myöten, eikä verijälki enää sen jälkeen innosta. Tuomari keskeyttää kokeen kolmannen hukan jälkeen. Kaapolta jäljestäminen sujuu, jos se vain haluaa, mutta tuore juokseva riista vei tänään 100-0 voiton.

 

pitkäkarvainen mäyräkoiranarttu, s. 23.05.2014 Rek. no Fi35257/14
Battabi's Desiree VOI -
Taavila Kari 0 pistettä

Tuomari: Solla Virpi (993708), ohjaaja Kari Taavila

Irma tutkii alkumakuun ja aloittaa jälkityön käyttäen ilma- ja maavainua. Soinen ja ojainen maasto aiheuttaa paljon kiertelyä, kun Irma etsii välillä helpompia maastokohtia. Katkokulmalla uusi suunta ei löydy, vaikka Irma tekee paljon töitä; tuomitaan hukka. Viimeistä suoraa jatketaan ohi sorkan ja toinen hukka. Yritetään vielä, mutta kun Irma lähtisi eri suuntaan viiden viimeisen metrin matkalla, niin ohjaaja keskeyttää. Makauksista merkkaa hyvin 4 ja suht hyvin 1 eli niistä voisi olla kiinnostuneempi. Tänään Irmalla maasto oli turhan soinen ja hankala - hyvää työtä se silti teki .

 

pitkäkarvainen mäyräkoiranarttu, s. 23.05.2017 Rek. no FI35258/14
Battabi's Dorothea VOI -
Kavalto Meimi 0 pistettä

Tuomari: Koski Satu (782997), ohjaaja Meimi Kavalto

Koiralle osoitetaan alkumakaus, jonka tutkittuaan edetään krepitys ohjatusti. Hieman ennen krepityksen loppua koira pysähtyy ja jää miettimään. Otetaan lähtö uudestaan. Kehotusten saattelemana päästään ohjausalueelta, mutta muutaman metrin jälkeen matka tyssää. Kehotuksesta koira lähtee hakulenkille, josta ajaudutaan hukkaan asti. Osoitetaan puhdas jälki, edetään hetki mallikkaasti, kunnes koira määrätietoisesti poistuu jäljeltä, toinen hukka. Jatketaan puhtaalta vereltä, mutta koira pysähtyy eikä suostu etenemään, ohjaaja keskeyttää kokeen.

 

pitkäkarvainen mäyräkoirauros, s. 11.07.2015 Rek. no FI35909/11
Käpälämäki Mokke Mestari VOI 2
Lindholm Tuija ja Ilmari 34 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Tuija Lindholm

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Hyvä ohjattu lähtö. Koira lähtee jäljestämään pääosin maavainulla; ilmavainun se ottaa käyttöön metsän muita tuoksuja havainnoidessaan. Alkuun reipas vauhti rauhoittuu pian mukavaksi kävelyvauhdiksi. Koira jäljestää suurimman osan jäljestä tarkasti jäljen päällä. Muutama tarkistusretki jäljen sivussa, yksi puurtava tarkistus päättyy hukkaan.
1. kulmalla, jossa katko, veretyksen loppuun ja sieltä helposti rengastamalla uudelle osuudelle. Muut suunnanvaihdokset selviävät tarkistuslenkeillä ja ohjaajan kehoituksilla. Kaikki makaukset tulevat merkatuiksi, osa hieman hätäisesti. Sorkalle tullaan jäljen myötäisesti ja se kiinnostaa koiraa. Erinomaista jäljestystä, jota tänään riistan jäljet hieman häiritsi.

 

lyhytkarvainen kääpiömäyräkoiranarttu, s. 18.03.2013 Rek. no FI28305/13
Freunds Spanish Rose VOI 1
Harju Iiris 42 pistettä

Tuomari: Solla Virpi (993708), ohjaaja Markku Mikkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Enimmäkseen ilmavainua käytävä Maija ohjataan hyvin jäljelle - alkumakuu tutkitaan. Kaikilla osuuksilla tehdään pieniä pyörähdyksiä jäljen sivuun ja välillä Maija etsii maastosta helpomman kohdan kulkea. Katkokulma (1 os.) ensin veretyksen loppuun, sitten lenkitetään ja palataan taas veretyksen loppuun, josta uusi lenkki veretyksen alkuun, mutta vielä kerran Maija varmistaa lenkillä jäljen jatkosuunnan. 2. kulma isohkolla lenkillä, 3. tarkasti. Makauksista merkkaa kaksi ensimmäistä, kaksi viimeistä (3 ja 4 ) jää hieman sivuun, eikä niitä huomioi. Kaadolle hieman sivusta ja jää sitä tutkimaan ja vartioimaan. Maijan vauhti olisi sopivan rauhallista vanhemmankin metsästäjän vauhtiin. Hieno suoritus.

 

pitkäkarvainen mäyräkoirauros, s. 17.05.2011 Rek. no FI35302/11
Maxi-Tax Offspring VOI 1
Metsä Tomi 44 pistettä

Tuomari: Koski Satu (782997), ohjaaja Tomi Metsä

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koira tutkii alkumakauksen ja krepitys edetään ohjatusti. Koira etenee maastoon sopivaa kävelyvauhtia. Koira etenee jäljen päällä tai sen välittömässä läheisyydessä, jäljestäen pääosin ilmavainulla. Kaikki osuudet edetään jälkitarkasti. 1. kulma selvitetään tarkasti. 2. kulma, jolla katko, selviää veretyksen lopusta uuden osuuden alkuun kaartaen. 3. kulma tarkasti. Makaukset huomioidaan nopeasti. Hieno äänetön suoritus koirakolta.

 

englannninspringerspanielinarttu, s. 29.07.2012 Rek. no FI45931/12
Dingolina"s You Wait I Fetch VOI 1
Järviniemi Johanna & Raekallio Pietari 47 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Jessica Järviniemi

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Alkumakaus osoitetaan ja ohjattuna liikkeelle. Penni jäljestää maa- ja ilmavainua käyttäen jarrutettuna reippaaseen kävelyvauhtiin. Etenemisvauhti on maastoon sopivaa. Jälkityöskentely on erinomaista alusta loppuun. Ainoastaan toisella osuudella oleva suuaukko aiheuttaa Pennille hetken pyörimistä. 1.makuu merkataan riittävän hyvin, 2. ja 4. erinomaisesti ja 3. makuu sivuutetaan koiran edettyä hieman sivussa jäljestä. 1. kulma, jolla katko, ensin veretyksen loppuun ja sitten nopea lenkitys ja jäljentekijöiden jälkiin tukeutuen veren alkuun. Muut kulmat pienellä tarkistuslenkillä. Kaadolle suoraan ilmavainulla, joka kiinnosti. Ohjaaja luotti koiraan.