MEJÄ-kokeen tulokset
14.05.2017 Inkoo

Koesihteeri 5.1.0 Build Alf.1

Järjestäjä: Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ry
Kokeen ylituomari: Henttu Tuovi (614343)
Muut tuomarit:
Kokeen vastaava toimitsija: Taka-Sihvola Hanna (380471)
Kokeen sihteeri: Kavalto Meimi (4159228)
Kokeen emäntä: Jutta Rissanen
Sää: aurinkoinen, osin lämmin, varjossa kolea

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ry. Maastoja kokeen käyttöön antoivat Kaj Klinge, Gustav Rehnberg ja Jan Wasström. Tukikohtana oli Suitian kartanon ulkorakennus .
Ylituomarina oli Tuovi Henttu (Martinkylä, Sipoo). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 1-3 ja VOI 1-3 .
Vastaavana koetoimitsijana oli Hanna Taka-Sihvola (Nummi), joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli riittävän hyvin piilomerkatut.
Sää oli aurinkoinen, varjossa hieman kolea .
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin pakastettuja ja koeaamuksi sulatettuja peuransorkkia. Riistahavaintoina oli teeri ja sorkkaeläinten jälkiä ja jätöksiä.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello 18.42.

 

AVO-koirat

lyhytkarvainen kaniinimäyräkoiranarttu, s. 27.09.2015 Rek. no FI52121/15
Freunds Adele AVO 0
Harju Iiris 0 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Markku Mikkonen

Alkumakaus osoitetaan ja ohjatusti jäljelle. Minni jäljestää pääasissa maavainua käyttäen suoraviivaisesti ja iloisesti pomppien. 1,5 osuutta on haasteelista maastoa, risuja ja ojien ylityksiä. Lintu lähti jäljen vierestä, josta koiran jälkityö häiriintyy. Tarkastelee hieman, mutta palaa itsenäisesti kehoituksen jälkeen ja seuraa jälkeä. Ojalla löytyy riistan jäljet, jotka ovat kuljettaneet verta.Niitä seurataan sitten väistellen risuja ja lopulta jälki unohtuu, 1. hukka. Uusi alku, hetki jälkeä ja taasen riistapolut ja risut sotkevat ajatukset, 2. hukka. 1. makuu merkataan nopeasti, kulma selvitetään takalenkillä. Minni seuraa jälkeä pellon puolelta, palaa kehoituksesta jäljelle, etenee hetken ja poistuu taasen riistapolkuja tutkimaan, 3. hukka ja koe keskeytyy. Harjoitellen kaadolle ja se kiinnosti. Tänään risut ja riista koituivat Minnin kohtaloksi.

 

karkeakarvainen mäyräkoiranarttu, s. 03.03.2012 Rek. no FI22334/12
Hihundin Muisto AVO 3
Axelsson Tua 25 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Tua Axelsson

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Magda käy hieman kuumana alussa. Ohjaus otetaan uusiksi ja sen jälkeen koira lähtee intoa täynnä jäljelle. 1. osuuden alussa tulee kaksi hukkaa riistapolkujen takia. Nyt järki saa Magdan kiinni ja koira aloittaa reippaan maavainuisen ja suoraviivaisen jäljestyksen. Magda pyrkii seuraamaan jälkeä jäljen päällä, 3. osuuden ollessa rinteessä jälkeä seurataan hieman jäljen alapuolella. Makuut kävellään yli, 1. kulma selvitetään lenkillä, 2. kulma tarkkaan. Kaadon Magda ensin ohittaa, mutta palaa takaisin ja on kiinnostunut siitä. Malttaessaan Magda tekee hyvää järkevää jäljestystä.

 

lyhytkarvainen mäyräkoiranarttu, s. 25.09.2015 Rek. no FI50883/15
Hännänhuipun Elohopea AVO 3
Taka-Sihvola Hanna 26 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Hanna Taka-Sihvola

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Alkumakuu osoitetaan ja ohjatusti jäljelle. Elli jäljestää pääosin maavainua hyväksikäyttäen suoraviivaisesti ja välillä aaltoillen. 1. osuus erinomaista jäljestystä, tosin lopussa hieman pyörähdetään muiden hajujen perässä. 1. makuu merkataan erinomaisesti, uusi suunta selviää kahdella pikkupistolla kulman taakse. 2. sivu muös reipasta suoraviivaista jäljestystä, puoliväliin asti, sitten riistapolut vievät Elliä kahdesti hukkaan. Tämän jälkeen koira palaa jälkityöhän ja suoraan kulmalle. 2. makuu merkataan nopeasti ja kulma selvitetään isohkolla takapistolla. 3. osuus hyvää jäljestystä, mutta hieman motivaatio heikkenee. Elli kulkee tottuneesti metsässä, joten se tekee pieniä seurailuja jäljen sivustalla. Kaadolle suoraaan ja se kiinnosti. Tänään riista aiheutti ongelmia muuten hyvään työhön.

 

VOI-koirat

lyhytkarvainen kääpiömäyräkoirauros, s. 18.05.2012 Rek. no FI35302/12
Hopeahuiskun Lossivahti VOI 3
Kiuru Hanna 22 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Hanna Kiuru

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 5 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 4 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 5 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Alkumakuu osoitetaan ja ohjattuna liikkeelle. Mauno jäljestää maa- ja ilmavainua vaihdellen rauhallista vauhtia pääosin suoraviivaisesti. 1. osuus hyvää tarkkaa jäljestystä. juuri ennen 1. kulmaa koira poistuu riistapolkujen tarkisteluun, ei palaa, tuomitaan 1. hukka. Uusi alku kulmalta. 2. osuus hyvää jäljestystä. 2. kulma, jolla katko, koira haistaa veretyksen jatkon ja oikaisee katkokulman. 3. osuuden alussa isohko tarkastelulenkki, palaa kuitenkin itse. 3. kulma selvitetään takakautta lenkittäen. 3. ja 4. osuus hyvää jäljestystä, mutta juuri ennen kaatoa Mauno poistuu myyrä- ja riistatarkisteluihin, ei palaa, tuomitaan 2. hukka. Uusi alku, suoraan kaadolle, joka kiinnosti. Makuista 3 ensimmäistä ylitettiin, 4. makuu nuuhkaistaaan nopeasti pysähtyen. Riista aiheutti tänään harmia.

 

pitkäkarvainen mäyräkoiranarttu, s. 23.05.2014 Rek. no Fi35257/14
Battabi's Desiree VOI 2
Taavila Kari 30 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Kari Taavila

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Alkumakuu osoitetaan ja ohjatusti jäljelle. Heti alussa jäljellä on jotain omituista, Irma ei suostu etenemään, 1. hukka. Uusi alku ja pienellä kannustuksella koira aloittaa reipasvauhtisen, pääosin suoraviivaisen jäljestyksen. Koira käyttää pääsosin maavainua etenemiseen. 1. osuudella yksi iso poikkeama, mutta palaa itse jäljelle, muutoin hyvää jäljestystä. 2. osuus myös hyvää jäljestystä. 3. osuudella edetään hyvin, osuuden lopussa kuitenkin iso poikkeama. Koira tulee viimeiselle osuudelle, kurvailee kulmalla ja sen tuntumassa tovin ja vasta sitten jatkaa kehoitusten jälkeen jäljestystä. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Makuista 1. hyvin, 3. nopeasti ja 2. ja 4. yli. Kulmista 1., jolla katko, oikaistaan uudelle verelle suoraan, 2. oikaistaan myös ja 3. tultiin sivusta. Jäljestyksessä oli hyviä hetkiä, ohjaaja saisi luottaa enemmän koiraan.

 

lyhytkarvainen kääpiömäyräkoiranarttu, s. 18.03.2013 Rek. no FI28305/13
Freunds Spanish Rose VOI 2
Harju Iiris 35 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Markku Mikkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Alkumakuu osoitetaan ja ohjattuna jäljelle. Heti ohjausalueen jälkeen Maya poistuu nuoreen kuusikkoon, tutkii siellä jälkiä, mutta ei löydä takaisin itse , 1. hukka. Tämän jälkeen Mayan työote paranee, edetään pääosin ilmavainulla suoraviivaisesti suht' reipasta vauhtia. Joka osuudella koira tekee pari isohkoa tarkistuslenkkiä mutta palaa itsenäisesti. Makuista 1. ohitettiin iloisen pomppukierroksen aikana, 2. merkattiin erinomaisesti, 3. ja 4. yli. Kulmista 1. (oikealle) tarkkaan, 2., jolla katko, veren loppuun, tarkistettiin iso kuvio oikealla ja ilmavainulla kaartaen jatkoon. 3. kulma (vasemmalle) isolla tarkistuslenkillä. Kaadolle ilmavainulla sivusta ja se kiinnosti. Maya on ilmavainuinen, isoa työkuviota tekevä iloinen jäljestäjä.