MEJÄ-kokeen tulokset
20.05.2018 Inkoo

Koesihteeri 5.1.0 Build Alf.2

Järjestäjä: Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat
Kokeen ylituomari: Niemi Ilkka (824929)
Muut tuomarit: Henttu-Torckell Tuovi (614343)
Kokeen vastaava toimitsija: Mikkonen Markku (4331117)
Kokeen sihteeri: Kavalto Meimi (4159229)
Kokeen emäntä: Jutta Rissanen / Hanna Taka-Sihvola
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ry. Maastoja kokeen käyttöön antoivat Kaj Klinge, Gustav Rehnberg ja Jan Wasström. Tukikohtana oli Suitian kartanon ulkorakennus .
Ylituomarina oli Ilkka Niemi (Hollola). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 7-9 ja VOI 10-12. Toisena tuomarina oli Tuovi Henttu-Torckell (Martinkylä, Sipoo). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 1-4 ja VOI 5-6.
Vastaavana koetoimitsijana oli Markku Mikkonen (Rajamäki), joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli riittävän hyvin piilomerkatut.
Sää oli aurinkoinen ja lämmin.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin pakastettuja ja koeaamuksi sulatettuja peuransorkkia. Riistahavaintoina oli rusakko. Muina havaintoina oli sorkkaeläinten jälkiä ja jätöksiä.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello 21.00.

 

AVO-koirat

mäyräkoira, pitkäkarvainennarttu, s. 30.09.2016 Rek. no FI51555/16
BATTABI'S ELOISE MIA AVO -
Taavila Kari 0 pistettä

Tuomari: Henttu-Torckell Tuovi (614343), ohjaaja Kari Taavila

Alkumakaus osoitetaan ja varovaisesti jäljelle. Jäljen alku pohdituttaa, joten aloitus otetaan uusiksi. Louisa jäljestää maa- ja ilmavainua käyttäen suoraviivaisesti jäljen päällä tai tuntumassa. Alku on epäröivää, lopulta koira poikkeaa riistapolulle, 1. hukka. Uuden alun jälkeen alkaa mukava jäljestys aina kulmalle asti. Kulmasta sisäkautta yli, palaa hetken tuumittuaan kulmalle, kaukomerkkaa makuun ja siirtyy 2. osuudelle. 2. osuus edetään hetken, mutta koiran epärointi kasvaa ja lopulta poistuu riistapolulle, 2. hukka. Uuden alun jälkeen edetään hetki, taas koira poistuu jäljeltä ja ohjaaja keskeyttää kokeen. Kaato kiinnosti. Ohjaaja saisi luottaa koiraan enemmän.

 

mäyräkoira, pitkäkarvainennarttu, s. 30.09.2016 Rek. no FI51554/16
BATTABI'S ESTELLE MIA AVO 0
Leino Mona 0 pistettä

Tuomari: Henttu-Torckell Tuovi (614343), ohjaaja Mona Leino

Osoituksista huolimatta alkumakuu kierretään ja ohjatusti liikkeelle. Silja jäljestää maa- ja ilmavainua käyttäen pääosin suoraviivaisesti jäljen päällä tai läheisyydessä. Vauhti on maastoon sopiva. 1. osuudella polku vie mennessään, 1. hukka. Kulmalle suoraan ja makuu osoitetaan erinomaisesti pysähtyen. 2. osuudella Siljan keskittyminen heikkeni, ensin riistapolut vievät tielle, josta 2. hukka. Uuden alun jälkeen hetki edetään hieman hajamielisesti, sitten riistapolut taas vievät koiraa, 3. hukka, ja koe keskeytyy. Harjoitellen kaadolle, joka kiinnosti. Harjoittelua lisää niin hyvä tulee.

 

mäyräkoira, kääpiömäyräkoira lyhytkarvainenuros, s. 22.04.2010 Rek. no FI32420/10
FREUNDS KÖNIG AVO 0
Harju Iiris 0 pistettä

Tuomari: Niemi Ilkka (824929), ohjaaja Markku Mikkonen

Koira nuuhkii alkumakauksen. Ohjaaja innostaa ja varmistaa, kun koira lähtee määrätietoisesti jäljelle. Edetään sekä maa- että ilmavainua käyttäen, tarkasti jäljellä sopivaa vauhtia, mutta pian kaatuneen puun ohitus johtaa jäljen sivuun, siellä riistan jäljet kiinnostavat aina hukkaan asti. Palautuksen jälkeen taas hyvää jäljestystä. 1. osuuden puolivälissä koira nuuhkaisee jäljeltä kauriin kuopaisujäljet puun juurelta ja jatkaa aluksi jäljellä, mutta jää pian tutkimaan sorkan jälkiä jäljen sivustalta, 2. hukka. 1. osuuden loppupuolella koira ottaa ilmavainua jäljen sivusta ja pienen miettimisen jälkeen alkaa tutkia sorkanjälkia, kehotus auttaa jatkamaan jäljestystä. 1. kulma ohitetaan niukasti ulkokautta, makaus jää merkkaamatta. 2. osuuden alusta palataan kulman taakse ja riista kiinnostaa enemmän kuin jälki. 3. hukka ja koe keskytetään.

 

mäyräkoira, lyhytkarvainennarttu, s. 26.04.2017 Rek. no FI30370/17
HÄNNÄNHUIPUN PETO ON IRTI AVO 0
Hanna Taka-Sihvola Jarno Korpela 0 pistettä

Tuomari: Henttu-Torckell Tuovi (614343), ohjaaja Hanna Taka-Sihvola

Alkumakuu osoitetaan ja vahvasti ohjattuna liikkeelle. Källi jäljestää maa- ja ilmavainuun tukeutuen, vauhdikkaasti aaltoillen jarrutettunakin. Koiraa kiinnostavat myös metsän muut tuoksut, joten koira poistuu kolmasti jäljen 1. osuudella. 3 hukkaa ja koe keskeytyy. Harjoitellen kaadolle ja se kiinnosti. Harjoituksen aikana koira eteni hetkittäin hyvin.

 

mäyräkoira, karkeakarvainennarttu, s. 28.07.2015 Rek. no FI44026/15
RIVAKKA ONNELI AVO 0
Konkola Minna ja Tapani 0 pistettä

Tuomari: Niemi Ilkka (824929), ohjaaja Minna Konkola

Koira kiinnostuu alkumakauksesta ja lähtee rauhallisesti, mutta määrätietoisesti jäljelle. Edetään maavainuisesti sopivaa vauhtia varmasti ja tarkastikin jäljellä, kunnes siirrytään seuraamaan riistapolkua pienille sorkanjäljille aina hukkaan asti. Palautuksen jälkeen sama toistuu, aluksi hyvää jäljestystä, mutta sitten sorkan jäljille. Sama toistuu vielä kolmannen kerran. Kolmas hukka tulee kun ollaan kiertämässä 1. kulmaa ulkokautta. Koira osaa halutessaan jäljestää, mutta tänään riista vei voiton. Tullaan harjoitellen kaadolle, joka kiinnostaa.

 

mäyräkoira, kaniinimäyräkoira pitkäkarvainennarttu, s. 30.06.2015 Rek. no FI42143/15
AAVISTUKSEN VIIKINKI-AARRE AVO 0
Nikula Mia 0 pistettä

Tuomari: Niemi Ilkka (824929), ohjaaja Mia Nikula

Koira nuuhkii alkumakauksen ja lähtee ohjaajan varmistamana määrätietoisesti jäljelle. Edetään sopivan rauhallista vauhtia pääosin maavainuisesti tarkasti jäljellä. Erinomaista jäljestystä 2. osuuden puoliväliin, jossa koira ei halua ylittää vetistä ojaa ja tulee hukka. Toisen osuuden loppupuolella tulee toinen hukka, kun risteävä ajoura kiinnostaa niin paljon, että kehotuksetkaan eivät auta jatkamaan. Kolmannen osuuden alussa kehotukset auttavat jatkamaan riistan jäljiltä, mutta eivät enää vähän myöhemmin. 3. hukka ja koe keskeytetään. 1. kulmalla makauksen merkkaus mennen tullen, kun välillä tarkastettiin ulkokulma makauksen vierestä. 2. kulma samalla tavalla, mutta ulkokulman tarkastus oli pieni määrätietoinen pisto. Tultiin harjoitellen kaadolle, joka kiinnosti.

 

mäyräkoira, lyhytkarvainenuros, s. 26.04.2017 Rek. no FI30369/17
HÄNNÄNHUIPUN SATA SALAMAA AVO 3
Harri ja Meri Huunonen 25 pistettä

Tuomari: Henttu-Torckell Tuovi (614343), ohjaaja Harri Huunonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Alkumakaus osoitetaan ja nopeasti ohjaten jäljelle. 1. osuus mallikasta jäljestystä. Tico jäljestää pääosin maavainua käyttäen suoraviivaisesti jäljen päällä tai tuntumassa. Vauhti on maastoon hyvin sopeutettu. Juuri ennen 1. kulmaa koira tarkistaa muita jälkiä, mutta palaa itsenäisesti. Kulma tarkkaan, makuu merkataan liikkeessä. 2. osuudella edetään erinomaisesti kunnes koira harhautuu riistapoluille, ei palaa kehoituksellakaan, 1. hukka. Uusi alku ja 2. kulma ja makuu ylitetään. Kehoituksen jälkeen jälki löytyy ja taas varmasti edeten jatketaan. Osuudella riistapolut vievät koiraa, 2. hukka. Hieman hajamielisesti edetään kaadolle, joka kiinnosti paljon. Hieno työpari, luottivat toisiinsa.

 

VOI-koirat

parsonrussellinterrieriuros, s. 13.02.2015 Rek. no FI19999/15
PAMPALOVAARAN JOKERI-KORTTI VOI -
van de Leur Sonja 0 pistettä

Tuomari: Henttu-Torckell Tuovi (614343), ohjaaja Sonja van de Leur

Hurma on täynnä intoa. Alkumakaus osoitetaan ja eleettömästi ohjaten jäljelle. Jäljen lisäksi koira nappailee muita metsän tuoksuja ja tarvitsee kehotuksia etenemiseen. Hurma käyttää sekä maa- että ilmavainua, etenee aaltoillen. Vauhtia jarrutetaan. 1. makuu merkataan nopeasti pysähtyen. Pian tämän jälkeen metsän muut hajut houkuttavat liikaa, 1. hukka. Edetään hetken aikaa ja koiran keskittyminen herpaantuu jatkuvasti ja ohjaaja keskeyttää kokeen. Harjoitellen kaadolle ja se kiinnosti. Tänään ei ollut Hurman päivä.

 

mäyräkoira, lyhytkarvainenuros, s. 22.06.2014 Rek. no FI48448/14
CAMPINO VON DER RAMBRÜCKER MÜHLE VOI 0
Koskenkorva Jarmo 0 pistettä

Tuomari: Niemi Ilkka (824929), ohjaaja Jarmo Koskenkorva

Koira kiinnostuu alkumakauksesta ja lähtee innokkaasti ja määrätietoisesti jäljelle. Edetään sopivan reipasta vauhtia enimmäkseen maavainuisesti tarkasti jäljellä, mutta pian sorkan jäljet kiinnostavat niin pitkään, että tulee hukka. 1. osuudella tutkitaan vielä kaksi kertaa riistan jälkiä, mutta kehotukset auttavat jatkamaan. Katkokulma oikaistaan ensin veretyksen alkuun, mutta kierretään sitten takakautta veretyksen loppuun ja jäljestetään myös loppuosuus, joten katko tulee selvitetyksi. 2. osuuden alussa tulee 2. hukka riistan jäljiltä. Sen jälkeen hyvää jäljestystä. 2. kulman takana tehdään laajahko silmukka. 3. osuuden loppupuolella tulee 3. hukka ja koe keskeytetään. Yksi makauksen merkkaus oli tosi nopea, kaksi muutakin makauksen merkkausta olisi ollut selkeämpiä, jos pysähdys olisi kestänyt pidempään.

 

mäyräkoira, pitkäkarvainenuros, s. 17.05.2011 Rek. no FI35302/11
MAXI-TAX OFFSPRING VOI 0
Metsä Tomi 0 pistettä

Tuomari: Niemi Ilkka (824929), ohjaaja Tomi Metsä

Koira nuuhki alkumakauksen ja lähti innostettuna ja ohjattuna jäljelle. Edettiin enimmäkseen maavainuisesti sopivan reipasta vauhtia jäljellä. Pian lähdön jälkeen poistuttiin määrätietoisesti jäljeltä, hukka. Sen jälkeen hyvää jäljestystä kolmannen osuuden loppupuolelle, jossa 2. hukka. Viimeisen osuuden loppupuolella kolmas määrätietoinen poistuminen jäljen sivuun, 3. hukka ja koe keskeytettiin. Katkokulmalle tehtiin veretyksen lopussa ensin vähän laajempi rengastus, sitten pienempi, josta veretyksen alkuun. Muut kulmat tarkasti. Kaksi makausta huomioitiin hidastaen ja nuuhkien, yksi nuuhkaistiin hidastamatta ja yksi ohitettiin vierestä noteeraamatta.

 

mäyräkoira, kaniinimäyräkoira pitkäkarvainenuros, s. 18.09.2016 Rek. no FI48909/16
METAL MAIDEN'S HAPPY LITTLE WIENER VOI 0
Irene Jokiranta-Savolainen Emmi Savolainen 0 pistettä

Tuomari: Niemi Ilkka (824929), ohjaaja Emmi Savolainen

Nuuhkittuaan alkumakauksen koira lähtee rauhallisesti mutta määrätietoisesti jäljelle. Edetään maavainuisesti rauhallista vauhtia varmasti jäljellä, mutta 2. osuuden alkupuolella ajaudutaan hyvin menneen avokallio-osuuden jälkeen jäljestä tuulen alapuolelle ja tulee hukka. 2. osuuden loppupuolella taimikko ja maastokin on vähän haastavaa, tulee kaksi hukkaa lisää ja koe keskeytetään. Katkokulma selvitettiin sujuvasti jäljentekijöiden jalanjälkiä. 1. makaus ohitettiin vierestä kaartaen sivuun juuri makauksen kohdalla. 2. makaus huomioitiin erittäin nopeasti pysähtyen ja nuuhkaisten. Tultiin harjoitellen kaadolle.

 

parsonrussellinterrierinarttu, s. 06.11.2014 Rek. no FI10231/15
TUPLA-TÄPLÄN ANDRASTE VOI 1
Kiri Tarja ja Marju 42 pistettä

Tuomari: Henttu-Torckell Tuovi (614343), ohjaaja Tarja Kiri

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Alkumakuu osoitetaan ja ohjattuna jäljelle. Ilmiö jäljestää jarrutettuna maastoon sopivaa vauhtia suoraviivaisesti jäljen päällä tai sen välittömässä läheisyydessä. Koira käyttää pääosin maavainua jäljen selvitykseen. 1. osuudella yksi pyöritys jäljen päällä. Muutoin jäljestys oli varmaa ja hyvin etenevää. Kulmista 1. kierrettiin ulkokautta, 2., jolla katko, veretyksen loppuun ja sitten varmasti kaartaen veren alkuun. 3. kulma oikaistiin niukasti. 1. makuu merkattiin erinomaisesti pysähtyen, muut ylitettiin nopeasti nuuhkaisten. Juuri ennen viimeistä makausta ohjaaja kompastuu ja koira pääsee hetkeksi iri, palaa kutsusta. Ilmiö on hieman sekaisin tilanteesta ja eikä usko sorkan löytyvän. Kannustettuna jatkaa hakua ja lopulta rengastaa sorkan ja se kiinnosti. Ohjaaja antoi koiran tehdä työtä.