MEJÄ-kokeen tulokset
30.6.2019 Vihti (Vihtijärvi)

Koesihteeri 5.0.3 Build Alf.1

Järjestäjä: Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat Ry
Kokeen ylituomari: Kempainen Pasi (937592)
Muut tuomarit: Salmi Jyri (384525)
Kokeen vastaava toimitsija: Tilles Mari (676769)
Kokeen sihteeri: Kuusisto Matti (577430)
Kokeen emäntä: Hanna Taka-Sihvola
Sää:

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat Ry. Jälkimaastot olivat Hiiskulan Kartanon, tukikohtana oli Hiiskulan Kartanon lahtivaja.
Ylituomarina oli Pasi Kempainen (Jakari). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 5-6, VOI 7 ja VOI 9-11.
Toisena tuomarina oli Jyri Salmi (Klaukkala) arvostellen koirat jäljillä AVO 1-4, VOI 8 ja VOI 12.
Vastaavana koetoimitsijana oli Mari Tilles (Vantaa), joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli riittävän hyvin piilomerkatut.
Sää oli lämmin ja aurinkoinen.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin tuoreena pakastettuja ja koeaamuksi sulatettuja hirvensorkkia. Maastossa oli runsaasti riistaeläinten jälkiä ja jätöksiä.
Kaikki koirat läpäisivät haulikolla ammutun laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koirien tunnistusmerkinnät tarkastettiin pistokokein eikä niissä ollut huomauttamista.
Koe päättyi kello 19:36

 

AVO-koirat

karkeakarvainen kääpiömäyräkoirauros, s. Rek. no FI19182/17
Monsterhill's Armaani Love AVO 0
Lea Kakkonen 0 pistettä

Tuomari: Kempainen Pasi (937592), ohjaaja Lea Kakkonen

Itsenäinen alun osoitus ja hyvä jäljelle ohjaus. Maavainuinen koira aloittaa tarkan, mutta verkkaisesti etenevän työn ja pysähtelee usein haistelemaan varpuja ja sammalmättäitä, ja jatko vaatii ohjaajan muistutuksia. 1. osuuden puolivälin jälkeen eteneminen pysähtyy ja taustajoukot pitää siinä yhteydessä haukkua - 1. hukka.

Uusi alku ja hetki jälkeä, kunnes kulman tuntumassa riistapolku vie 2. hukkaan. Aloitus kulmalta ja tarkkaa ja hieman varmempaa työtä 2. kulman tuntumaan, jossa koeaika täyttyy ja tuomari keskeyttää kokeen.

Harjoitellen kaadolle, joka omittiin. Tarkkanenäinen jäljestäjä - lisää kokemusta ja itsevarmuutta, niin vauhti paranee ja tulokset paranevat.

 

lyhytkarvainen mäyräkoirauros, s. 26.05.2016 Rek. no FI34988/16
Virstanpylvään Bad One General Hux AVO 0
Anna ja Joni Elf 0 pistettä

Tuomari: Kempainen Pasi (937592), ohjaaja Anna Elf

Alku tutkitaan ja koira ohjataan hyvin jäljelle. Heti osuuden alussa laaja tähystyslenkki, sitten pääosin maavainuinen koira etenee reipasta vauhtia jälkiuralla 1. kulman tuntumaan, jossa määrätietoisesti 1. hukkaan.

Uusi alku kulmalta, mutta pian riista houkuttaa - 2. hukka. Palautus ja tarkkaa työtä tehden 2. kulmalle, jolla makuu vauhdista nuuhkaisten, mutta jatkaa suoraan läheiselle tielle, jolta ei enää palaa - 3. hukka, ja tuomari keskeyttää kokeen.

Harjoitellen kaadolle, joka kiinnosti. Koiralla on oiva jälkinenä, mutta riistavietti oli tänään liian voimakas.

 

karkeakarvainen mäyräkoiranarttu, s. 27.06.2018 Rek. no FI40855/15
Hihundin Rauha AVO 0
Tua Axelsson 0 pistettä

Tuomari: Salmi Jyri (384525), ohjaaja Tua Axelsson

Selma syö alkumakuun ja saatetaan rauhallista vauhtia etenevään jäljestykseen, jota tehdään ilmavainupainotteisesti. 1. os. hyvin puolivälin uralle, jota harhaillaan hetki, kehotuksella takaisin. Matka jatkuu hyvin viim. neljännekselle, jossa tehtävä vaihtuu ja todetaan 1. hukka. Uusi alku, hyvin kulmalle, makuu erinom. ja suoraan seur. osuudelle. 2. os. edetään vaihtelevasti ja kehotuksia tarvitaan motivaation palauttamiseen. Puolivälissä Selma poistuu määrätietoisesti - 2. hukka. Osoitetaan puhdas jälki, josta hetki hyvin, pieni seikkailu ja paluujälki 3. hukkaan asti. Harjoitellen kaadolle. Eniten Selma kaipaa harjoitusta pitkäjänteisyydessä - jäljestää hän kyllä osaa.

 

parsonrusselinterrrierinarttu, s. Rek. no FI46601/18
Beachrunner's Mansikka AVO 0
Tarja Kiri ja Saara Tracewski c/o Jussi Nikander 0 pistettä

Tuomari: Salmi Jyri (384525), ohjaaja Jussi Nikander

Alkumakuu haistellaan hyvin, ja matkaan. Ilmavainuinen jälkityö etenee maastoon sopivaa kävelyvauhtia. Ensimmäisen osuuden puolivälissä notkelma ja tuuli ajavat sivuun, mutta itsenäisesti takaisin.

Hieman ennen ensimmäistä kulmaa alkavat haasteet. Tuoreet riistan jäljet saavat Doran oikaisemaan kulman ja singahtamaan lopulta yli hukkaan asti. Puhdasta jälkeä edetään hetkittäin hyvin, mutta aukon takaa kantautuvat tuoksut ja jäljellä olevat jätökset verottavat keskittymistä ja saavat koiran hakemaan muita hajuja. Kehotukset palauttavat takaisin tehtävään.

Juuri ennen toista kulmaa kiinnostuksen kohde vaihtuu ja todetaan 2. hukka. Kulmalta uusi alku ja kolmas osuus. Osuutta edetään vaihtelevasti. Sorkkakin löytyy vaivoin, mutta kuitenkin kiinnostaa. Doran nenä toimii, mutta elävät eläimet veivät tänään pidemmän korren. Hasardit syövät pisteet, eikä tänään voida koiraa palkita.

 

lyhytkarvainen mäyräkoiranarttu, s. 05.02.2018 Rek. no FI13374/18
Hännänhuipun Vain Muutaman Dollarin Tähden AVO 3
Jesse Tuokko 24 pistettä

Tuomari: Salmi Jyri (384525), ohjaaja Jesse Tuokko

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Mellonille osoitetaan alkumakaus, jonka nuuhkii ja siitä lyhyellä narulla kannustettuna matkaan. Aivan alussa riistan makuut pyörittävät kauan, mutta itsenäisesti kuitenkin eteenpäin. Mukavaa kävelyvauhtia edetään jälkeä tarkasti, lähelle ensimmäistä kulmaa, jossa riistan jäljet pyörittävät hetken, vievät liki kulmaa, joka oikaistaan tuumalla ja näin makuu jää huomiotta. Muutoin tarkasti.

Toinen osuus tarkasti liki loppua, jossa ojalla pyörähdellään. Selvityksen jälkeen kulmalle ja se oiotaan hienokseltaan. Kolmatta osuutta edetään viimeiselle kolmannekselle hienosti. Siellä kuitenkin laji vaihtuu ajoon, ja tuomitaan kaksi hukkaa peräperää. Puhdasta jälkeä jää riittävästi. Uusi alku ja hienosti sorkalle. Hienoa työtä tapaturmasta huolimatta.

 

lyhytkarvainen mäyräkoirauros, s. Rek. no FI19853/17
Sanette's Stripes and Stars AVO 1
Sami ja Laura Kymäläinen 45 pistettä

Tuomari: Salmi Jyri (384525), ohjaaja Sami Kymäläinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koiralle osoitetaan alkumakuu, joka nuuskitaan. Saatellaan lyhyessä narussa kannustaen jäljelle. Heti opastetun osuuden jälkeen kierrähdetään tarkastamaan päivän tehtävä, jota lähdetään pompottelemaan pääosin ilmavainulla.

Matka taittuu maastoon sopivaa kävelyvauhtia jäljen molemmin puolin loivasti aaltoillen, ja väliin tarkistuslenkkejä tehden. Ensimmäisen osuuden vanha koneura ja 2. osuuden kallio aiheuttavat laajemmat lenkit, muuten pysytään narunmitan etäisyydellä jäljestä.

1. kulma kaartaen sisäkautta makuulle, osoitus hienosti ja makuulla käännähtäen jatkoon. 2. kulma kierretään makuun ympäri, löydetään se, syödään ja vielä tarkistuspyöräys ennen kuin jatketaan viimeiselle osuudelle, joka hyvin. Sorkka löytyy suoraan ja se nuollaan.

Vaikuttavaa työtä aloittelevalta koirakolta! Hienoa!

 

VOI-koirat

karkeakarvainen kääpiömäyräkoiranarttu, s. 26.12.2017 Rek. no FI21211/18
Pelizar Adrienne VOI 0
Petra Hynninen c/o Tuovi Henttu 0 pistettä

Tuomari: Kempainen Pasi (937592), ohjaaja Tuovi Henttu

Tarkka alun haistelu ja hyvin ohjattu lähtö. Maavainuinen koira etenee hetken aikaa rauhallista kävelyvauhtia, mutta sitten risteävä riistapolku vie ajatuksen - 1. hukka. Uusi alku ja hyvin 1. kulmalle makuu matkalla osoittaen. Kulma jäljen mukaisesti.

2. osuus tarkkaa työtä makuu vauhdista napaten. 2. kulma yli ja riistapolulle, joka aiheuttaa 2. hukan. Uusi alku ja hyvin 2/3 osuudesta makuu ohittaen - jäljen viereinen jätöskasa houkuttaa - ajatus katkeaa ja tuomitaan 3. hukka ja tuomari keskeyttää kokeen.

Harjoitellen kaadolle, joka kiinnosti. Tarkkanenäinen nuori jäljestäjä - lisää kokemusta, niin itsevarmuus löytyy ja tulosta syntyy.

 

lyhytkarvainen kääpiömäyräkoirauros, s. 19.04.2018 Rek. no FI30749/18
Taxstorm Get Rhythm VOI -
Iris Harju 0 pistettä

Tuomari: Kempainen Pasi (937592), ohjaaja Markku Mikkonen

Alku tutkitaan yhdessä ohjaajan kanssa ja koira opastetaan hyvin jälkityöhön. Maavainuinen koira etenee miellyttävää kävelyvauhtia jälkitarkasti 1. makuun tuntumaan mutta sitten risteävä ura ja riistapolku houkuttaa 1. hukkaan. Uusi alku makuulta ja hyvin katkokulmalle joka selviää vaivatta veren lopusta tekijöiden painaumia seuraten. 2. osuutta n. 2/3 jälkitarkasti matkalla makuu osoittaen mutta tällöin ohjaaja toteaa vaativan suomaaston ja lämmön olevan liikaa koiran hyvinvoinnin kannalta ja keskeyttää kokeen. Osaava jäljestäjä jota arpaonni ei tänään suosinut.

 

harmaa norjanhirvikoirauros, s. Rek. no SE24488/2015
Böjeryds Crut VOI 0
Björn Eek 0 pistettä

Tuomari: Salmi Jyri (384525), ohjaaja Björn Eek

Alkumakuu hyvin. Lyhyellä narulla kannustettuna jäljelle. Hyvää kävelyvauhtia etenevää jälkityötä tehdään maavainulla. Ennen ensimmäistä makausta ajaudutaan riistapolulle ja sitä pitkin hukkaan.

Osoitetaan puhdas jälki, ja hyvin jatkoon. Makuu erinomaisesti. Melkein heti makuun jälkeen toinen riistapolku ja toinen hukka. Uusi alku ja hyvin kulmalle. Kulma tarkasti. Heti kulman jälkeen lähdetään pitkin suo-ojaa ja kolmas hukka on totta.

Käyttökoiralle elävä riista teki tepposet.

 

parsonrusselinterrieriuros, s. Rek. no FI21154/13
Maanmainion Finn Mcmissile VOI 3
Saara Tracewski ja Sanna Mattila 22 pistettä

Tuomari: Kempainen Pasi (937592), ohjaaja Saara Tracewski

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Tarkka alun tutkinta ja lyhyellä narulla jäljelle. Pääosin maavainuinen koira etenee maastoon sopivaa vauhtia jälkiuralla, mutta juuri ennen makuuta tarkasteluja jäljen molemmin puolin aina 1. hukkaan.

Uusi alku makuulta ja kulman tuntumaan, jossa laaja tarkistus ja kulma suurella takalenkillä. 2. osuudella pari tarkistusta makuu ohittaen. 2. kulman katkolla yli veretyksen lopusta aina 2. hukkaan saakka. Uusi alku 3. osuuden alusta ja parin tarkistuksen voimin 3. kulmalle matkalla makuu hyvin osoittaen, kulma laajalla kaarrolla 4. osuudelle, jolla pari pientä tarkistusta makuu hyvin osoittaen. Kaadolle suoraan sen omien.

Osaava jäljestäjä, jota riistavietti vielä kiusaa. Lisää kokemusta, niin varmuus löytyy.

 

parsonrusselinterrierinarttu, s. 30.08.2017 Rek. no FI48695/17
Tupla-Täplän Lieve-Ilmiö VOI 3
Tarja ja Marju Kiri 24 pistettä

Tuomari: Kempainen Pasi (937592), ohjaaja Tarja Kiri

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Alku tutkitaan tarkasti, sitten hyvin ohjattuna jäljelle. Pääosin maavainuinen koira etenee maastoon sopivaa vauhtia. 1. osuus tarkkaa työtä, makuu kuitenkin ohittuu. Kulman katko selviää nopeasti veren loppu tarkastaen ja tekijöiden jälkiä seuraten.

2. osuuden alussa hajunaamiointi kauriin jätöksissä piehtaroiden, muutoin tarkkaa työtä makuu kuitenkin ylittäen. 2. kulmalla yli ja riistajälkeä 1. hukkaan. Palautus 3. osuudelle, jolla yksi tarkistus ja hyvä makuun osoitus.

3. kulma narun mitan kaarrolla ja 4. osuutta hyvin makuun tuntumaan, jossa riistajäljelle aina 2. hukkaan. Palautus 4. makuulle, josta sorkan lähelle - laaja tarkistus, sitten suoraan sorkalle, jonka omi.

Tarkka jälkikoira, mutta riistavietti vielä kiusaa - kokemus tuo varmuutta ja parempia tuloksia.

 

karkeakarvainen kääpiömäyräkoirauros, s. 29.04.2014 Rek. no FI31628/14
Choiran XS Duke Ellington VOI 1
Laura Fabritius 45 pistettä

Tuomari: Salmi Jyri (384525), ohjaaja Laura Fabritius

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koiralle osoitetaan alkumakuu, josta suurta intoa keräten ponnahtaa jäljelle. Ohjaaja jarruttaa ja rauhoittaa työskentelyn miellyttävään kävelyvauhtiin. Pääosin ilmavainulla etenevä jälkityö tehdään veriuran päällä tai välittömässä läheisyydessä, muutamaa pyörähtelyä lukuunottamatta, kaikki osuudet. Makuista 1. kuljetaan läpi, 2. rengastetaan ja lopulta nenä osuu kohdalle merkaten sen, 3. erinomainen ja 4. hyvin. Ensimmäisellä kulmalla katko, joka ratkeaa suurelta osin tossujälkeä pitkin. Normikulmat aivan jäljen mukaan. Sorkalle hieman sivusta koukaten ja se nuollaan. Vakuuttavaa työtä sinnikkäältä sissiltä.