MEJÄ-kokeen tulokset
09.06.2013 Liesjärvi, Tammela

Koesihteeri 4.0.1 Build A.2

Järjestäjä: Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat
Kokeen ylituomari: Viitanen Anne (860492)
Muut tuomarit: Henttu Tuovi (614343)
Pekkarinen Esa (717282)
Salokanto Jari (419020)
Savolainen-Pulli Satu (861123)
Tilles Mari (676739)
Kokeen vastaava toimitsija: Fabritius Laura (319491)
Kokeen sihteeri: Fabritius Laura (319491)
Kokeen emäntä: Karola Pätäri
Sää: puolipilvinen

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä oli Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat. Jälkimaastot olivat Liesjärven Metsästysseuran ja Riitalan yhteismetsän hallinnoimia, tukikohtana oli Liesjärven Metsästysseuran maja.
Ylituomarina oli Anne Viitanen (Sastamala). Hän arvosteli koirat jäljillä AVO 7 - 9 ja VOI 26 - 28.
Muut tuomarit olivat Tuovi Henttu (Vantaa) arvostellen koirat jäljillä VOI 21 ja 25, Esa Pekkarinen (Ruotsinpyhtää) arvostellen koirat jäljillä AVO 3 ja 5 - 6 ja VOI 23 - 24, Jari Salokanto (Julkujärvi) arvostellen koirat jäljillä AVO 15 ja VOI 33 - 34 ja 37, Satu Savolainen-Pulli (Vantaa) arvostellen koirat jäljillä AVO 11 ja 11 ja VOI 29 - 30 ja Mari Tilles (Tuusula) arvostellen koirat jäljillä AVO 1 - 2 ja 13 - 14 ja VOI 22 ja 32.
Vastaavana koetoimitsijana oli Laura Fabritius (Vantaa), joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maasto oli koemaastona sopivaa ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli riittävän hyvin piilomerkatut.

Harjoitusarvostelun suoritti Veijo Suoranta Tammelasta. Hän teki harjoituksen Anne Viitaselle ja se hyväksyttiin.
Sää oli puolipilvinen.
Oppaiden työskentely oli erinomaista. Kaatoina käytettiin koeaamuksi sulatettuja peuransorkkia. Riistahavaintoina nähtiin jäniseläin, teeri, peura sekä hirvieläinten jälkiä ja jätöksiä.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

borderterrierinarttu, s. 29.03.2008 Rek. no FIN24976/08
Tigerlike Super Trouper AVO 0
Luoto Anu 0 pistettä

Tuomari: Savolainen-Pulli Satu (861123), ohjaaja Anu Luoto

Kami ohjataan jäljelle, jota se jäljestää mielyttävää kävelyvauhtia maavainulla. Ensimmäistä osuutta edetään vähän matkaa mutta sitten Kami poistuu jäljeltä määrätietoisesti aina hukkaan asti. Palautus jäljelle, jota jäljestetään jälleen maallikkaasti lähes kulmalle. Hieman ennen kulmaa Kami hivuttautuu jäljeltä vaivihkaa sorkan jäljille ja jälleen matka katkeaa hukkaan. Palautus kulmalle. Jälkeä mennään jälleen hetken matkaan kunnes jälleen riista vie voiton verijäljestä. Koe keskeytetään. Kami osoitti osaavansa jäljestää mutta tänään metsän paremmat hajut vievät voiton verestä. Lisää harjoitusta niin tulokset paranevat varmasti.

 

lyhytkarvainen mäyräkoirauros, s. 09.08.2011 Rek. no FI48990/11
Keski-Maan Ametisti AVO 0
Lehtonen Rauno 0 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Rauno Lehtonen

Koira tutkii alkumakauksen perusteellisesti ja aloittaa ilmavainuisen jäjestyksen joka etenee tarkasti jäljen päällä. Edetesään koira tekee pieniä tarkistuksia joissa käyttää maavainua.Ennen kulmaa koira lähtee sivuun koneuraa pitkin. Hukka. Kulman koira ensiksi kiertää ulkokautta, palaa takaisin ja oikaisee sisäpuolelta. Toiselta osuudelta löytyy hetken jäljestyksen jälkeen asuttu ketunkolo ja jäljestys unohtuu. Hukka. Uuden startin jälkeen jäljestys ei oikein maita ja koira lähtee koneuraa pitkin ketunkoloa kohti. Koe keskeytetään. Harjoitellen kaadolle joka kiinnostaa koiraa. Lupaava jäljestäjä joka saa kokemuksen myötä lisää varmuutta.

 

pitkäkarvainen kääpiömäyräkoirauros, s. 18.09.2010 Rek. no FI55537710
Hiucan Kaunis AVO 0
Mikkonen Sanna 0 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Sanna Mikkonen

Ohtajusti jäljelle. Ruska lähtee iloisesti pompotellen jäljelle. Edetään mukavaa vauhtia lähinnä ilmavainulla.

Heti 1. osuuden alussa Ruska keksii jotain erityisen mielenkiintoista ja häntä heiluen poistuu määrätietoisesti jäljeltä. Palautuksen ja uuden alun jälkeen matka jatkuu hapuillen. Tuntuu siltä että nyt on Ruskasta liian kuuma jäljestämiseen ja se lopettaa homman kokonaan. Yritetään vielä kerran, mutta koska jäljestys ei jatku, koe keskeytetään.

Tänään lämpö uuvutti pikku jäljestäjän.

 

isovillakoiranarttu, s. 26.03.2009 Rek. no FI26218709
Aamukajon Tytöt Tykkää AVO 3
Lappalainen Kristian & Heidi 23 pistettä

Tuomari: Savolainen-Pulli Satu (861123), ohjaaja Kristian Lappalainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Gosse ohjataan hieman hätäisesti jäljelle. Gosse sinkoilee ensimmäisen osuuden jälkeä pitkin ja sen vieressä mutta matka edistyy kuitenkin. Ensimmäiselle kulmalle tullaan sisäkautta kiertäen ja makaus merkataan. Kulma ratkeaa ulkokautta rengastaen. Toisella osuudella jäljestys rauhoittuu varsin mallikkaaksi menoksi. Osuudella vain metsäkoneura teettää hieman ylimääräistä työtä. Toinen kulma ja makaus ohitetaan sisäkautta oikaisten jäljen yli ja sitten kaarroksella seuraavalle osuudelle. Nyt koira alkaa väsyä ja se näkyy tarkistusten lisääntymisenä. Osuuden puolivälissä jäljen ylitse mennään useasti mutta jatko ei löydy itsenäisesti. Hukka. Palautuksen jälkeen tarkastellen lähes kaadolle, josta mennään ohi hukkaan asti. Palautus jäljelle 5 metriä ennen kaatoa. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Ohjaajalle koiran jarrutusharjoituksia ja koiralle lisää harjoitusta niin tulokset paranevat varmasti.

 

pitkäkarvainen mäyräkoiranarttu, s. 17.05.2011 Rek. no FI35302/11
Maxi-Tax Offspring AVO 3
Ahjonpalo Heidi 24 pistettä

Tuomari: Salokanto Jari (419020), ohjaaja Heidi Ahjonpalo

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 4 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 8 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Matalajalkainen Bruce tuntui nauttivan olosta metsässä. Juosta ja riemuita – gaudeamus igitur –kuten näin keväällä sanotaan. Se tuntui olevan Brucen motto tänään. Metsässä näytti olevan koiralle kaikenlaisia mieluisia tuoksuja, joiden perässä oli mukava kirmata kuin ylioppilaat – tai vasikat – vapauteen päästyään. Hetken tuota vapauden puuskaa kesti, mutta sinnikkäästi hajustimiin pyrkinyt veren haju piti lopulta ottaa tosissaan ja koira alkoi tehdä sitä, mitä tekemään oltiin sinne menty eli nappasi veren johtotähdekseen. Ja mitä tarkemmin oltiin verijäljelle sitä reippaampaa oli meno. Koira jäljestää riemukkaalla ilmavainulla ja sillä on selvästi taito jäljestää. Mutta halua on myöskin riistan jäljille. Kaksi osuutta seurattiin uskollisesti työskennellen joitakin sik-sak –kuvioon taipuvaisia tarkistuksia lukuun ottamatta jämerän tehokasta jälkityöskentelyä. Viimeisellä kulmalla koiran ajatuksissa heitettiin selvästi arpaa kumpaan suuntaan lähdettäisiin: riistan jäljille, jotka veivät aivan vastakkaiseen suuntaan kuin toivottu verijälki, vai veriuralle. Onnettomuudekseen koira valitsi hetken pyörimisen jälkeen ohjaajan kauhistukseksi sen väärän, himoittavamman suunnan. Koira ohjattiin oppaan toimesta takaisin makuulle ja neuvottiin oikea suunta. Viimeisellä osuudella koiran sinnikäs työstäminen hieman hiipui lievähköön väsymiseen, johon vaikutti selvästi pitkä poistuminen uudestaan riistan jäljille. Sieltäkään se ei omatoimisesti osannut takaisin vaan jouduttiin kutsumaan takaisin ja osoittamaan jälki. Sen jälkeen pysähdyttiin lähes paikalleen ja hetken tuntui siltä, ettei meno enää jatku. Hetken huilaamisen jälkeen houkutus veriuralle antoi uutta pontta ja pääsimme kaadolle. Sorkan koira omii kiinnostuneena nuuskien ja kirputtaen, makuista koira huomioi nuuskien toisen ja katseella ohjaajaa kohti ilmoittaa makuun paikan. Toinen makuu menee riistan jäljellä hössöttäessä. Jäljestämisen selvästi osaava koira, jonka nenä työskentelee lahjakkaasti, mikäli riistan haju vaan ei houkuta mukaansa.

 

pitkäkarvainen mäyräkoirauros, s. 10.05.2011 Rek. no FI35909/11
Käpälämäki Mokke Mestari AVO 2
Tuija Lindholm & Ilmari & Ottilia Leikkonen 31 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Tuija Lindholm

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 5 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koira aloittaa alkumakuulta reippaan ilmavainuisen jäljestyksen, joka etenee jäljen tuntumassa. Ensimmäisellä osuudella pari suurta rengastusta, joista jälkimmäinen aivan hukan rajoilla. Voimakkaasti kaarrellen kulmalle, jonka oikaisee sisäpuolelta ja näin ohittaa makuun. Toinen osuus tarkasti, toinen kulma suunnan tarkistuslenkillä, makuu osoitetaan. Kolmas osuus helppokulkuisin ja koiran jäljestysvauhti lisäntyy ja varmaan sen vuoksi koira ohittaa kaadon ja jatkaa kohti tietä. Hukka. Uuden startin jälkeen kaadolle suoraan ja se kiinnostaa koiraa. Tarkka jäljestäjä, joka selvästi tarvitsee vielä enemmän jarrutusta.

 

karkeakarvainen mäyräkoiranarttu, s. 08.06.2013 Rek. no FIN40351/08
Zekiwa Cain AVO 2
Miettinen Johanna 32 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Johanna Miettinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koira haistaa alkumakauksen ja aloittaa tarkan rauhallisen pääosin maavainuisen jäljestyksen. Ensimmäisen osuuden lopulla oleva koneura aikaansaa tarkistuksen sivulle, josta koira palaa laajalla kaarroksella jäljelle. Kulma tarkasti ja makaus osoitetaan turhan nopeasti. Myös toisella osuudella koira tekee tarkistuksen sivulle, josta palaa kaartaen jäljelle. Toiselle kulmalla makuu osoitetaan taas nopeasti, mutta sen jälkeen koira jatkaa suoraan ja alkaa etsimään suuntaa laajalla kaarroksella siinä kuitenkaan onnistumatta. Hukka. Myös kolmannella osuudella tehdään tarkistus koneuralla. Kaadolle suoraan ja se kiinnostaa. Hyvä tarkka suoritus, jota himmentää epäonnistuminen toisella kulmalla.

 

novascotiannoutajauros, s. 08.06.2013 Rek. no FIN63077/08
Redadict Dandy Duck AVO 2
Nurmikivi Annina 33 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Jani Vertanen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 5 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Erinomainen ohjattu lähtö. Myrkky lähtee innokkaasti jäljestämään reipasta kävely vauhtia. Se etenee jälkeä suoraviivaisen tarkasti pääasiallisesti maavainulla.

1. kulmamakaus merkataan hyvin, mutta kulmalta Myrkky jatkaa pitkälle aukkoon muita jälkiä tarkastelemaan. Kehtoituksilla palaa kuitenkin jäljelle. 2. Kulmamakaus merkataan jälleen hyvin, mutta kulmalta taas reilusti yli tielle saakka. Nyt eivät kehoitukset enää auta joten palautetaan kulmalle. Uuden alun jälkeen hyvää jäljestystä. Kaadolta Myrkky ottaa sorkan mukaansa. Hyvä jälkikoira joka vielä tarvitsee - ja saa paljon apua ohjaajaltaan.

 

lyhytkarvainen kääpiömäyräkoiranarttu, s. 05.02.2010 Rek. no FI19284/10
Hakiavan Mustikka AVO 2
Jokela Johanna 34 pistettä

Tuomari: Viitanen Anne (860492), ohjaaja Johanna Jokela

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Pätkä pätkähti mättäälle ja nuuhki alkumakauksen. Ohjattiin rauhallisesti jäljelle. Jäljestys on pääsääntöisesti ilmavainuista ja aluksi hieman epävarmaa. 1. osuudella tulikin muutamia tarkastuspyörähdyksiä/lenkkejä tehtyä. Jäljestys parani ja varmeni loppua kohden . 2. osuudella vain 1 tarkastuslenkki. 3. osuudella koira ajautuikin väärille jäljille ja siitä myös määrätietoisesti hukkaan asti. Loppu hyvin ja kaadon omi nuuhkien. 1.n kulma loivasti takaa kaartaen ja makuu hyvin pysähtyen. 2. kulma tarkasti sekä sivulta että takaa sekä 2 kertaa makuun yli kävellen muttei pysähtyen.

Hieman epävarman alun jälkeen koira osoitti osaavansa kyllä työnsä hoitaa. Lisää treeniä, niin siitä ne epävarmuuskin kaikkonee.

 

lyhytkarvainen mäyräkoiranarttu, s. 24.01.2011 Rek. no FI16722/11
Dachspoint Medieval Knight AVO 2
Koskenkorva Jarmo 36 pistettä

Tuomari: Savolainen-Pulli Satu (861123), ohjaaja Jarmo Koskenkorva

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Ohjattu lähtö. Chiko jäljestää reipasta kävelyvauhtia jälkitarkasti lähes ensimmäiselle kulmalle. Hieman ennen kulmaa koira poistuu jäljeltä määrätietoisesti ja tuomitaan hukka. Palautuksen jälkeen hyvin kulmalle, jossa makaus merkataan ja kulma tarkasti. Heti kulman jälkeen vielä iso tarkastuslenkki ennenkuin matka voi jatkua.Osuudella tehdään vielä yksi pienempi tarkastuslenkki. Kulmalla makaus merkataan ja kulmasta jatko löytyy hakemalla. Kolmannen osuuden alussa on jälkityön heikoin hetki. Jäljen molemmin puolin tehdään runsaasti tarkistuksia ennenkuin jäljen jatko löytyy. Loppu jälki mennään rauhallista kävelyvauhtia melko jälkitarkasti aina kaadolle asti. Kaatoa jäädään haistelemaan. Lisää harjoitusta niin tulokset paranevat varmasti.

 

länsisiperianlaikauros, s. 01.09.2008 Rek. no FI11953/09
Rajaleidja Dali AVO 1
Saarenoja Mika 44 pistettä

Tuomari: Viitanen Anne (860492), ohjaaja Mika Saarenoja

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Tuisku nuuhkii alkumakauksen melkein itsekseen ja lähtee jäljelle maavainua käyttäen. Jäljestys etenee loivasti aaltoillen jäljen molemmin puolin. 1. osuudella vain yksi tarkastuspyörähdys. 1. kulma takaa tarkastuslenkillä ja makaus hyvin pysähtyen. 2. osuudella ja yksi pisto jäljen sivuun. muuten hyvin jälkiuran suuntaisesti. 2. kulma tarkasti ja makuu hyvin pysähtyen. 3. osuus muuten hyvin mutta lopussa jäljen lähellä ollut tie piti käydä tarkistamassa. Tarvitsee useamman kehoituksen mutta lopulta ja jäljestys jatkuu itsenäisesti. Kaadosta saa ilmavainun jo hyvissäajoin ja se aiheuttaa hieman haeskelua mutta kaato löytyy ja omii sen nuollen. Hyvä jälkipari ja hyvä yhteistyö.

 

parsonrusselinterrieriuros, s. 23.04.2009 Rek. no FI46065/09
Radagast Gaurwaith AVO 1
Pihlajamäki Satu 47 pistettä

Tuomari: Viitanen Anne (860492), ohjaaja Satu Pihlajamäki

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Greta nuuhkii alkumakuun hyvin ja ohjataan jäljelle. Jäljestys on ilmavainuista, välillä nenää maassakin käyttäen. 1:llä osuudella koira tarkastaa riistapolun, joka kulkee jäljen vieressä, palaa sieltä kuitenkin itsenäisesti jäljelle. 1:n kulma takaa kaartaen ja makuu hyvin pysähtyen. 2:n osuuden lopussa hirvien ruokintapaikka ilmeisesti sotkenut jäljen ja se aiheuttaa hieman haeskelua jäljen molemmin puolin, mutta jälki löytyy ja matka jatkuu hyvin aina kaadolle saakka, joka omii nuollen ja nuuhkien. 2:n kulma myös takaa kaartaen ja makaus nopeasti nuuhkaisten. Koiran annettiin tehdä hyvä ja itsenäinen työ. Hyvä!

 

pitkäkarvainen kääpiömäyräkoirauros, s. 15.01.2010 Rek. no FI17099/10
Pikkuvilhin Bianca AVO 1
Härkönen Anu 47 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Anu Härkönen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Hyvin ohjattu lähtö. Anna jäljestää hyvin rauhallista vauhtia edeten maavainulla. Työskentely on erittäin jälkitarkkaa, vain 2. osuudella se osoittaa hieman kiinnostusta muutenkin kuin verijälkeen tehden muutaman tarkistuksen jäljen sivussa. 1. kulmalle tullaan hieman sivusta, makaus merkataan hyvin. 2. kulma tarkasti ja makaus jälleen merkaten. 3. osuudella koira hieman uupuu tikkuisessa maastossa, mutta jaksaa uutterasti jatkaa matkaa. Ainut huolenaihe Annalla tuntuu olevan, että selviäähän se ohjaaja risukossa perässä. Erinomainen suoritus !

 

VOI-koirat

karkeakarvainen mäyräkoiranarttu, s. 11.10.2006 Rek. no FIN53790/06
Skrik VOI 0
Fabritius Laura 0 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Laura Fabritius

Koira napostelee alkumakuuta ja ohjataan erinomaisesti jäljelle Tarmo jäljestää suoraviivaisesti jäljen päällä tai sen välittömässä läheisyydessä rauhallista vauhtia. Koira käyttää alussa vahvemmin maavainua, mutta osaa myös ilmavainun käytön. Osin ilmavainua käytetään myös kolttosiin. Ensimmäinen ja toinen makuu merkataan erinomaisesti pysähtymällä. Ensimmäisen sivun risukotkaan eivät haittaa, ehkä hieman hidastavat menoa. Ensimmäinen kulma tarkistuslenkillä, uusi sivu löytyy nopeasti. Toisella sivulla löytyi vilvoittavia ojia ja niistä Tarmo saa voimaa jatkaa. Muutaman ojan ylitettyään Tarmo nostaa kuonoaan pystyy, kasvattaa askelten tempoa ja lopulta poistuu määrätietoisesti riistapolulle. 1. hukka. Uuden alun jälkeen Tarmon motiivi on hieman hukassa, mutta koira etenee. 2. hukka tulee 2 sivun lopulla. Uusi alku juuri ennen 2. kulmaa. Koira oikaisee veretetyn osuuden ja ilmavainulla veren jatko löytyy nopeasti. Hieman tämän jälkeen tuoreet jätökset ja tuoreet sorkanjäljet aiheuttavat kolmannen hukan. Tähän ei auta edes ohjaajan voimakkaat ja kuuluvat toivomukset. Mentiin harjoitellen loppuun, kaato kiinnosti. Tänään riista vei voiton verijäljestä.

 

parsonrusselinterrieriuros, s. 16.03.2005 Rek. no FIN22448/05
Poppana VOI 0
Pihlajamäki Satu 0 pistettä

Tuomari: Viitanen Anne (860492), ohjaaja Satu Pihlajamäkki

Poppana nuuhki alkumakauksen huolellisesti ja ohjataan kannustaen jäljelle. Jäljestys on voimakkaasti siksakkaavaa ja myös ilmavainuista. Osuuksilla tulee paljon tarkastuspyörähdyksiä ja pistoja jäljen sivuun. 1. hukka tulee vähän ennen 2. makausta jolloin yksi tarkastuksista vie liian kauas. 2. tulee melko pian katkon jälkeen ja 3. vähän ennen viimeistä makausta. 1. kulma usealla tarkastuspyörähdyksellä ja 2. jossa katko hyvin yhdellä isolla rengastuksella veretyksen alkuun. 3. kulma takaa tarkistaen. Makuut olivat "pahoja peikkoja" ja ne piti ohittaa kaukaa. Tullaan harjoitellen kaadolle joka nuuhki ja jää luokse.

Poppana touhottaa kaikennäköistä metsässä, myös osittain seuraten verijälkeä, mutta tänään oli enemmän kunnonkohotuksen vuoro.

 

pitkäkarvainen mäyräkoirauros, s. 29.03.2009 Rek. no FI28175/09
Käpälämäki Zola VOI 0
Ottilia & Ilmari Leikkonen & Tuija Lindholm 0 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Tuija Lindholm

Koira aloittaa alkumakaukselta rauhallisen ilmavainuisen jälkestyksen. Ensimmäisellä osuudella pari pienehköä tarkistusta, makuu osoitetaan hyvin. Osuuden loppupuolella pari suurempaa tarkistusta ja kulma pienellä takalenkillä. Toinen osuus tarkemmin, makuu ohitetaan. Katkokulmaa lähestyessään koira saa vainun uudesta osuudesta ja ei mene veretyksen loppuun ja aloittaa rengastuksen jo ennen varsinaista kulmaa ja löytää uuden osuuden. Kolmas osuus myös jäljen tuntumassa, makuu osoitetaan. Kulmalla suoraan, ojan yli ja riistajälkiä pitkin aina hukkaan asti. Uusi startti, jota ei edetä kauankaan, kun koira kääntyy paluujäljelle kohti ojaa. Hukka. Makuusta ohi. Aukon reunalla koira lähtee rinteeseen poispäin jäljestä aikomatta palata ja tuomari keskeyttää jo yliajalle menneen jäljestyksen. Harjoitellen kaadolle, joka kiinnostaa koiraa. Koiraa osoitti osaavansa jäljestää, mutta metsässä oli niin paljon muutakin kiinnostavaa.

 

novascotiannoutajauros, s. 10.03.2009 Rek. no FI47195/09
Foxgrove´s Naughty Red Addict VOI -
Nurmikivi Annina 0 pistettä

Tuomari: Salokanto Jari (419020), ohjaaja Jani Vertanen

Naatti lähti selvästi naatiskellen sekä reippaasti ja tehtäväänsä heti alusta asti kiinnittyneenä joskin hieman huolestuttavasti liikkeelle sikäli, että heti alussa koira pyrki sivuttaispistoin tarkistamaan löytyisikö sieltä mitään kiinnostavampaa. Osuuden puolivälissä poikettiin jo pitemmäksi aikaa jäljen vasemmalle sivulle. Tarkistuskierroksessa oli jo selvästi hälyyttävät merkit siitä, että metsästys lähtee päälle hyvin pienestä houkutuksesta. Kierrellen ja kaarrellen koiran ilmavainu vielä toi – aavistuksen vastentahtoisesti – takaisin verijäljelle. Pistoja tehden päästiin katkokulmalle, jossa koira puursi erittäin pitkään. Se etsi omaksi onnettomuudekseen verijäljen uutta päätä aivan väärältä puolelta eikä ollut millään uskoa, että verijäljelle pääsisimme helposti kun vilkaisisimme uran toista puolta. Pitkän ja sinnikkään haeskelun jälkeen nenä löysi oikean tuulen suunnan ja sitä kautta ohjasi katkon loppuun. Toinen osuus oli sitten koiran turmio ainakin tämän jäljestyssuorituksen osalta. Heti heikohkosti sujuneen katkon suorituksen jälkeen koira löysi houkuttavat riistan jäljet eikä sitä pidätellyt mikään, vaan matka jatkui riistapolkua niin pitkälle kuin ohjaajaa pyydettiin näyttämään koiralle verijälki. Eikä mennyt tämän jälkeen kuin muutama kymmenen metriä, niin koira jäljesti itsensä nuoren linnunpoikasparven keskelle ja siihen loppui aktiivinen verijäljestys. Ohjaaja keskeytti kokeen todettuaan koiran mielenkiinnon verijälkeen hävinneen vilkkaiden linnun penikoiden myötä ympäri metsää. Parhaimmillaan erittäin vilkkaasti jäljestävä koira, jonka kirsu tekee lahjakkaasti työtä ja ilmavainu vie jäljestämisporukkaa vinhaa kävelyvauhtia läpi risujen ja leimikoitten. Mutta riistavaisto on erittäin voimakas ja haittaa uskollista jäljestämistä vielä suuresti.

 

cockerspanieliuros, s. 20.11.2005 Rek. no FIN20093/06
Triplet Cover Girl VOI 3
Helislahti Sirpa 20 pistettä

Tuomari: Viitanen Anne (860492), ohjaaja Sirpa Helislahti

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 2 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Hyvä ohjattu ja kannustava lähtö. Tessa jäljestää jäljestää maa- sekä ilmavainua käyttäen. Loivasti aaltoillen jäljen molemmin puolin. 1:n osuus parilla tarkastuksella jäljen sivussa. 1. kulma, jossa katko, laajoilla rengastuksilla kovaa työtä tehden, mutta työ ei tuottanut tulosta ja tuomitaan hukka. Uusi alku veretykseltä ja hyvin aina toisen osuuden loppupuolelle saakka, jossa tarkastukset lisääntyvät ja pyöritystä oli todella paljon. Lopulta 3:n osuuden alussa tuomitaan hukka, koska matka ei etene. Uusi alku ja 3:n osuuden lopussa tarkastelut hieman vähenevät ja 4:s osuus sateen voimalla ja hyvää suoraviivaista jäljestystä. 3:s kulma laajalla tarkastuslenkillä. Kaadolle tulee suoraan ja nuuhkii sen. Makauksista merkkaa vain yhden hyvin, 2 hidastaen ja yli kävelllen ja 1 ohi. Tessa tieteää kyllä tämän homman nimen, mutta tänään oli muut jutut mielenkiintoisempia.

 

karkeakarvainen mäyräkoirauros, s. 23.09.2007 Rek. no FI50008/07
Nicarne´s Nicolette VOI 3
Pätäri Karola & Timo 22 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Timo Pätäri

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 5 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 4 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 6 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 1 pistettä

Erinomaisen ohjatusti jäljelle. Vaikka Minni on saanut kunnon kannustuksen, se tekee renkaan ja aloitaa vielä kerran uudestaan Eteneminen on mukavan rauhallista ja pääosin jälkitarkkaa, mutta Minni tarkastaa koko jäljen ajan sen ympäristöä. 1. kulma, jossa katko selviää helposti pienellä renkaalla. 2, kulma takatarkistuksella. 3. kulmalla matka jatkuu metsäkoneuraa hukkaan asti. Koira alkaa jo olla vähän uupunut mutta jaksaa jatkaa matkaa. 4. osuuden lopulla sama toistuu: Minni valitsee veriuran sijasta polun ja palautetaan jäljelle. Saadessaan vainun sorkasta Minni piristyy selvästi ja on innoissaan kaadosta. Tänään kaikki makuut jäävät ilmoittamatta ylikävellen. Tänään ei ollut Minnin paras jäljestyspäivä.

 

lyhytkarvainen kääpiömäyräkoiranarttu, s. 07.07.2008 Rek. no FIN43990/08
Boidis Hulivili VOI 3
Hänninen Timo 26 pistettä

Tuomari: Salokanto Jari (419020), ohjaaja Timo Hänninen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 4 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 4 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Pienen Vilin maastokelpoisuus oli todella huippuluokkaa, mutta epäonnekseen maastoon olivat viestimiehet/naiset päättäneet tehdä myös oman harjoituksensa ja se haittasi selvästi koiran suoritusta yhdessä vaiheessa. Lähtö koiralta oli malttamattomasti tikuttava ja tehtävästään aivan selkeesti tietoinen. Se jäljestää maavainuun taipuvastaan tikun tarkkaa työtä, jota yritetään avittaa ilmavainulla. Mutta ilmavainu on hieman kärsimätön ja se estää aika ajoin suoraviivaisen etenemisen. Sen huomaa parhaiten katkokulmalla, joka on pienelle koiralle vaikeasti kuljettavassa vanhassa hakkuuryteikössä. Koira joutuu etsimään siinä kohta tarpeettomankin pitkään, kun se ei malta pitää kirsuaan tarpeeksi pitkään yläilmoissa, jotta saisi kunnolla jäljen uuden paikan haarukoitua. Jälki kuitenkin pitkähkön puurtamisen jälkeen löytyy. Toisella osuudella törmäämme sitten viestimiesten harjoitusalueeseen, josta koira löytää heidän pienehkön tukikohtansa ja käy haistelemassa maassa lojuvan rynnäkkökiväärin. Verijäljestys sotkeentuu sotilaitten kävelemään polkuun ja heidän metsään vedettyyn johtoonsa. Tehtävä vaihtuu ihan tyystin eikä se enää ilman opastusta onnistu palaamaan alkuperäiseen tehtäväänsä. Jäljelle osoittamisen jälkeenkin suoritus on pitkään haparoivaa, toinen kulmakin haarukoidaan pitkien kierrosten kautta. Toisella osuudella sotilaiden askeljäljet läheisen Sisu-kuormurin luota houkuttavat koiran taas selvittämään, mihin ne viestimiehet omia hommiaan oikein tekevät. Tämän harhailun jälkeen ja jäljelle palautettuna palaamme taas tehtäväjärjestykseen ja koira innostuu jäljestämään. Se osoittaa, että taitoa on verijälkeä suorittaa, mutta uskollisuus ei vielä häiriöiden keskellä tahdo riittää. Makuut koira merkkaa suht’koht hyvin, jonkin hieman hätäisesti, mutta havaittavasti. Kulmilla koiralla on kaikilla jonkin verran epävarmuutta useimman tarkistuskierroksen ajan. Kaadolle koira jäljestää hieman kaartaen ja sorkan nappaa suuhunsa. Valitettava epäonni jäljen paikan suhteen ei antanut täyttä kuvaa koiran todellisista jäljestystaidoista, mutta parhaimmillaan se todella osaa hoitaa homman ripeästi ja turhia epäröimättä.

 

pitkäkarvainen mäyräkoiranarttu, s. 17.05.2011 Rek. no FI35303/11
Maxi-Tax Ozzy Osbourne VOI 2
Ahjonpalo Heidi 37 pistettä

Tuomari: Viitanen Anne (860492), ohjaaja Tomi Metsä

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Eddien ohjataan kannustaen jäljelle. Jäljestys on maavainuista ja välillä ilmavainua järkevästi käyttäen. Koko matkan aikana vain pari isompaa tarkastuslenkkiä ja yksi pisto. 1:n kulman oikaisee lievästi ja 3:n tarkastaa takaa. 2:n, jossa katko, saappaita pitkin veretyksen alkuun. Makuista merkkaa yhden hyvin, 2 hidasten ja yksi ohi. Hieno suoritus koiralta kokonaisuudessaan, mutta ikävä työtapaturma sattuu n. 20 m ennen kaatoa ja tuoreet jäljet veivät suoraan ajohaukulla määrätietoiseen hukkaan asti. Kaadon omii nuollen ja näykkien. Loistosuoritus tuoreelta VOI-luokkalaiselta, varsinkin erityisen vaikean katkon selvittämisestä.

 

lyhytkarvainen mäyräkoirauros, s. 25.07.2011 Rek. no FI36182/09
Keski-Maan Rubiini VOI 2
Lehtonen Rauno 39 pistettä

Tuomari: Pekkarinen Esa (717282), ohjaaja Rauno Lehtonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Nuppu tutkii alkumakauksen ja aloittaa tarkan maavainuisen jäljestyksen joka etenee jäljen päällä koko matkan. Makuut kaikki osoitetaaan ja kulmat pienellä sunnantarkastuslenkillä. Katkokulma rengastaen ja jalanjälkiin tukeutuen. Valitettavasti kesken kolmannen osuuden alkaa voimakas raekuuro joka saa koiran keskeyttämään jäljestyksen kehoituksista huolimatta ja joudutaan tuomitsemaan hukka. Kaadolle suoraan ja se kiinnostaa koiraa. Valitettavasti olosuhteet häiritsivät koiran tekemää huippusuoritusta.

 

labradorinnoutajauros, s. 05.03.2006 Rek. no FIN18039/06
Strongline´s Dinger VOI 1
Mirja Törnström / Tiina Rantanen 41 pistettä

Tuomari: Henttu Tuovi (614343), ohjaaja Lars Helenius

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 7 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Alkumakuu tutkitaan yhdessä ja koira ohjataan eleettömästi liikkeelle. Hyrrä jäljestää pääosin maavainua hyväksikäyttäen rauhallista vauhtia. Koira tarkastelee kerran jäljen aikana osuuden sivulla, muutoin pysyi hyvin jäljen päällä tai sen välittömässä läheisyydessä. Normaalit kulmat tuottavat koiralle päänvaivaa, niiden selvittely on hieman hidasta. Katkokulma taasen selvitettiin mallikkaasti tarkistuslenkkien avulla. Makuut ovat Hyrrän ongelma; 1. kävellään yli, 2. ja 3. makuu nuuhkaistaan nopeasti ja 4. ohitetaan. Kaadolle tullaan sivusta ilmavainulla. Hyrrä osaa käyttää kuonoaan, kunhan oppii vielä MEJÄ-jäljen finessit.

 

jackrusselinterrierinarttu, s. 08.06.2013 Rek. no ER34922/07
Riikolan Pelimies VOI 1
Peltola Martta 44 pistettä

Tuomari: Tilles Mari (676739), ohjaaja Martta Peltola

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Erinomainen ohjattu lähtö. Väinö lähtee jäljestämään lähinnä maavainulla, korkeammassa varvikossa se käyttää myös ilmavainua. Edetään reipasta vauhtia, Väinö tekee pieniä tarkistuksia jäljen molemmin puolin, mutta nuo tarkistukset eivät häiritse etenvyyttä. ja jälkeä edetään muuten suoraviivaisesti. 1. ja 3. kulmalla Väinö tekee takatarkistukset, 2. kulmalla, jossa katko, tarkistetaan myös taustaa ja uitetaan samalla ohjaajaa valtaojassa. Itse katko selviää jäljentekijöiden jälkiä seuraten. Makauksista 1. ja 2. juostaan yli, 3. ohitetaan ja 4. osoitetaan hyvin pikaisesti.

Tänään tämän terhakan pikku jäljestäjän erinomaisen suorituksen pisteitä vähentää lähinnä makausten merkkaamattomuus.

 

kooikerhondjenarttu, s. 20.06.2009 Rek. no FI41128/09
Oorbellen Joaquin VOI 1
Sairio Taina 44 pistettä

Tuomari: Savolainen-Pulli Satu (861123), ohjaaja Taina Sairio

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 9 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Leevi ohjataan kehuen jäljelle, jota se jäljestää melko jälkitarkasti ihanteellista kävelyvauhtia. Koko jäljen aikana tehdään vain muutama tarkastuslenkki. Makaukset Leevi kyllä huomaa mutta merkkaa viimeisen. Kulmat lenkeillä ja toisella kulmalla olevalla katkolla hieman useampi lenkki. Hieno suoritus, jonka pisteitä tänään vähentää heikko kiinostus makuita kohtaan.

 

cockerspanielinarttu, s. 06.12.2003 Rek. no FIN10963/04
Nightlane´s Peacemaker VOI 1
Koskela Juha & Lea 44 pistettä

Tuomari: Savolainen-Pulli Satu (861123), ohjaaja Juha Koskela

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 13 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Poju ohjataan jäljelle ja alkaa reipasvauhtinen jälkityö. Ensimmäisellä osuudella tehdään vain yksi tarksituslenkki mutta muilla osuuksilla tarkastellaan enemmänkin sorkan jälkiä. Kuitenkaan koiran perässä ei tule kertaankaan olo etteikö se palaisi takaisin alkuperäisen tehtävänsä pariin. Kaikki makaukset Poju merkkaa hyvin pysähtyen ja nuuhkien. Ensimmäisellä kulmalla oleva katko ratkeaa ulkokautta kiertäen ja loppumatka jäljen tekijöiden jälkiä pitkin.Toinen kulma ratkaistaan ulkokautta laajalla lenkillä ja viimeinen kulma reilusti yli ja sitten kaartaen seuraavalle osuudelle. Hieman ennen kaatoa pyöritään jäljen sivussa enemmänkin ja kaatoa kierrellään kuin kissa kuumaa puuroa. Lopulta kaadolle tullaan takakautta ja se kiinnosti. Hieno jälkityö, jota ohjaaja voisi parantaa jarruttamalla koiraansa.

 

bretagnenbassettiuros, s. 29.03.2006 Rek. no FIN24807/06
Meccala Lysti VOI 1
Tilles Mari 48 pistettä

Tuomari: Salokanto Jari (419020), ohjaaja Matti Kuusisto

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Pieni ja tomera bassetti oli kuin tulta ja tappuraa heti alusta asti ja jälki omittiin lähdöstä alkaen. Alkumakuu syötiin ja samalla tuntui, että henkinen valmistautuminen jäljen suorittamiseen vietiin loppuun syömällä jäljen haju sisuksiin asti. Ja sen jälkeen pienen alkupompottelun ja –hyppelyn jälkeen päästiin tosi toimiin. Vauhti kevyesti kuljettavassa maastossa hipoi hyväksyttävän ylärajoilla, mutta reipas kävely piti tuntuman jälkikoiraan sopivana eikä juoksuun tarvinnut innostua ohjaajan aika ajoin kiristäessä ohjainta hilliten suurimpia menohaluja. Koiran kokonaissuoritus on varsin suoraviivaista. Muutama lyhyt ja tunnusteleva kieppi nenävainulla pysäyttää menon hetkeksi antaen perässä kulkijoilla lyhyttä hengähdystaukoa. Viimeisellä kulmalla hieman pitempi tarkastelu verettömällä alueella, mutta kaiken kaikkiaan koira on kuin liimattuna veriuran pintaan. Siitä ei sitä olisi saanut irti varmaan edes rautakangella. Koiran nenätyöskentely on kerta kaikkiaan upeaa ja sen omistautuminen jäljestykseen on täydellisyyttä hipovaa. Katkokulmalla pyörähdetään lyhyt mietintäkieppi ja sitten aavistellen nenä ylhäällä sorkanjälkiä pitkin veriuralle. Makuut koira merkkaa vaihtelevasti. Yhden aivan mallikelpoisesti pysähtyen nuuskimaan, pari muuta hidastaen ja kirsun laskeutuessa selvästi makuuta nuuskimaan, yhden se menee täysin huomioimatta vaikka käveleekin makuun päältä. Kaadolle se hiipii varovasti ja pysähtyy nuuskimaan sorkkaa. Suoritus oli kokonaisuutena aivan erinomainen ja silmiä hivelevä. Noilla taidoilla mahdollisuudet verijäljestäjän uralla ovat rajattomat. Kiitos tämän päivän parhaasta nautinnosta.