Unelmasta kaikki alkaa

Nuorena minulla oli kaksi koiraa. Jälkikäteen tuntuu, että koirani auttoivat minut osaltaan murrosiän yli. Tämän äitini oli myös oivaltanut, vaikkei erityisen eläinrakas ollutkaan. Koiran kanssa metsässä kulkiessani ja haikeita lauluja laulaessani sain voimia naiseksi kasvuun ja aikuisten maailman ahdistuksen kohtaamiseen.

Vuosikymmeneen en ollut koiria myytävänä ilmoituksia seurannut, kunnes huhtikuussa yhtäkkiä yksi pieni ilmoitus sanomalehdessä suorastaan hyppäsi lehdestä ulos. En voinut olla soittamatta ja kyselemättä parasta pentua. Vuokraisäntäni ei lemmikkejä hyväksynyt, joten tein ehdollisen pentuvarauksen. Siitä alkoi kuumeinen asunnon hakeminen. Mistä koti spanielin pennulle ja koko perheelle?

Omat lapseni ovat jo vuosia toivoneet koiraa ja olemme yhdessä jakaneet tämän unelman. Lasteni ollessa alle kouluikäisiä ei koiran hankkiminen ollut meille mahdollista. Nyt tyttöni ollessa murrosiänkynnyksellä, pojan tokaluokkalainen, tilanne on toinen.

Kävin katsomassa suloista pentua ja sain pitää sylissäni maailman ihaninta englanninspringerspanielin pentua. Koiranpennun haju on aivan erityinen. Varsinkin koiravauvaa toivovan uuden äidin kokemuksena pikkupennun tuoksu on vastustamaton ja lähes vauvaan verrattava. Suloinen ja tarvitseva luppakorva, joka on valmis antamaan ehdottoman rakkautensa ja uskollisuutensa.

Olin kuin tulisilla hiilillä toukokuun loppuun asti. Lapsille en koirasta voinut vielä kertoa, sillä sopivia vuokra-asuntoja ei ollut saatavana. Yksinhuoltajana, vaikkakin viran saaneena erityisopettajana, eivät rahkeeni riitä omistusasumiseen Helsingissä, kun ilmaa asuntojen hinnassa on neljännes.

Unettomien öiden jälkeen, vasta viimeisenä koulupäivänä, sain puhelun lehti-ilmoitukseni perusteella. Meille sopiva koti lapsi- ja koiraystävällisestä talosta löytyi! Viime tingassa. Monet jo sanoivat, että luovuta jo pennusta, asunto ei löydy ajoissa. En silti voinut kuin pitää ”spanielinpentu ja uusi koti” -unelmastani kiinni. Se kantoi.

Kaikkien unelmana ei ole koira tai uusi koti. Unelmat vaihtelevat eri ikäisenä ja eri ihmisillä. Unelman toteutuminen voi olla pienestä onnellisesta sattumasta kiinni. En koskaan lakkaa ihmettelemästä unelmien merkitystä ja voimaa. Unelmasta kannattaa pitää kiinni. Se suuntaa ajatuksia ja toimintaa. Kesä on unelmien aikaa. Monet niistä voivat toteutua jo tänä vuonna. Mikä on sinun unelmasi tänään?

Sirkku Ingervo (vihr.)