Lapsiperheen arkea

Herätys 6.15, aamutoimet. ja lasten herätys 6.45. Aamupala ja eskaripojan päiväkotiin vieminen.7.30. Kolmasluokkalaiseni lähtee samalla ovenavauksella bussipysäkille On helpottavaa, että enää ei tarvita rattaita, sillä auraamattomien lumisten jalkakäytävien halki kulkeminen oli todellista hikijumppaa. Ruuhkajunissa seisomiseen. Malmin ja Pasilan välisellä työmatkalla olen jo tottunut.

Peruskoulun erityisopettajana olen osa monen muunkin lapsen arkea. Koululuokka on kuin yhteiskunta pienoiskoossa, mitä tapahtuu koulussa, tapahtuu myös yhteiskunnassa. Monen oppilaani yksinhuoltajaäiti on ravintola- tai terveydenhoitoalalla tai kaupan kassalla, jotka edellyttävät viikonloppu- ja iltatyötä. Liian monet lapset kertovat maanantaisin apaattisina viettäneensä viikonlopun Play Stationia pelaten yksinäisessä kodissa. Edelleen pätkätöitä ja lukuvuoden kestäviä määräaikaisuuksia naisvaltaisilla aloilla pidetään itsestään selvinä. Työntekijöiden uuvuttaminen epävarmuudella työpaikasta sekä hoito- ja opetusryhmien kasvattamisella, on huonoa henkilöstöpolitiikkaa. Työvoimapula on jo nyt hoito- ja opetusaloilla.

Helsinki tarvitsee lapsiperheitä. Muualle kohtuuhintaisen asumisen ja vihreämmän ympäristön vuoksi muuttavat eivät hevin palaa. Lapsiperheiden päivittäispalvelut ovat myös avainasemassa asuinpaikkapäätöstä tehtäessä. Uutiset päiväkotien lakkauttamisista tuovat epävarmuutta., Otetaanko kaikki säästötarpeet Koillis-Helsingissä taas lapsilta? Miten varhainen puuttuminen voi toteutua, jos päivähoito- ja opetusryhmät entisestään kasvavat ja sijaisten ottamista vaikeutetaan? Päiväkotien lopettaminen alueilta, joilla päiväkoti tulee täyteen alueen lapsista, ei ole järkevää. Koulujen oppilaaksiottoalueiden pitäisi olla samoja kuin päivähoitoalueen, jotta lapsimäärien kasvua ja vähentymistä tarkasteltaisiin luonnollisilla asuinaleilla eikä esim. Pukinmäki-Tapanila kokoisen esioppilaaksiottoalueen sisällä... Sosiaalista verkostoitumista, sekä kodin, päiväkodin ja koulun yhteistyötä ei saa hankaloittaa.

Nyt on ryhdyttävä tehokkaisiin toimiin Helsingin lapsiperheystävällisyyden parantamiseksi. Lapsiperheen kannalta kohtuuhintainen. sopivan kokoinen ja lapsiystävällinen asuminen on avainasemassa. Kunnolliset piha-ja palloiluleikkialueet kuuluvat myös lapsiperheiden arkeen. kuten myös turvallinen iltapäivähoito, päiväkoti, koulumatka ja harrastusmahdollisuudet . Tärkeintä lapsiperheille on hyvä arki.

Reilua perhepolitiikkaa Helsinkiin!

Sirkku Ingervo (vihr.)