30.1.2007

Talousarvioaloite harkinnanvaraisesta toimeentulotuesta

Lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt ja erityisesti monet yksinhuoltajat ovat tukalassa tilanteessa. Olisi kuitenkin kohtuullista, että lapsella voisi perheentilanteesta huolimatta olla mahdollisuus harrastuksiin. Toimeentulotuen harkinnanvaraisuus on ollut harrastusten suhteen Helsingissä tiukassa ja toisaalta on kohtuutonta, että pienituloisen yksinhuoltajan lapsen pitäisi olla lastensuojelun asiakas, jotta voisi harrastaa kuten muutkin lapset.

Avioerotilanteissa on lapsen kannalta erittäin ongelmallista, jos maksulliset harrastukset pitää samalla lopettaa. Helsinki ei juuri maksa ennaltaehkäiseviä toimeentulotukia. Esimerkiksi Turku on jo vuosikymmenet maksanut vähävaraisten perheiden lasten kalliitkin harrastukset lahjakkaille. Turusta onkin tullut paljon hyviä urheilijoita.

Turussa käytössä oleva ennaltaehkäisevä, harkinnanvarainen toimeentulotuki, joka mahdollistaa harrastukset myös harrastuksessaan lahjakkaalle lapselle tulisi saada käytäntöön myös Helsingissä. Lastensuojelun asiakasperheiden lasten harrastuksia on edelleen syytä tukea tarpeen mukaan

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsingissä ennaltaehkäisevää toimeentulotukea voisi harkinnanvaraisesti saada pienituloisten perheiden lasten harrastuksiin ilman, että samalla täytyy syntyä lastensuojelun asiakkuus.

Sirkku Ingervo (vihr.)